820 1

Рибите притежават идентичност

Всяка една реагира различно при напрегнати ситуации

Милена Трачева

Рибите притежават сложна идентичност и индивидуален характер, според който реагират различно в напрегнати или опасни ситуации. Това твърдят британски учени в ново изследване, което разкрива, че някои риби са по-смели от останалите.

Учени от университета на Ексетър в Англия проучили поведението на рибки гупи от Южна Америка, поставени в аквариум. В тази позната за тях среда рибките реагирали по един и същ начин към стреса дори когато той бил причинен от различни заплахи.

Напълно различно поведение обаче, било регистрирано, когато тези рибки били поставени в непозната за тях среда.

"Когато са в непознати води, рибките гупи следват различни стратегии, за да се справят със заплахата или опасната ситуация, в която се намират - някои се опитват да се скрият, други - да избягат, а трети - внимателно изследват мястото", обяснява Том Хауслей, от Центъра за екология и консервация към Университета в Ексетър.

„Макар поведението на всички гупи да се променя в зависимост от ситуацията – например, всички стават по-предпазливи при по-стресови ситуации, относителните различия помежду им остават незасегнати“, допълва той.

Всяка една от малките рибки е била поставена сама в непознат аквариум, за да се предизвикат у нея средни нива на стрес. За по-високи нива в аквариума са поставяни модели на хищни риби или птици. Екипът установил, че макар и хищниците да са направили гупите по-предпазливи, отделните рибки са запазили различията в начина си на реагиране.

"Бяха извършени няколко експеримента, при които рибките гупи винаги се придържаха към едно и също поведение, отбелязват учените в своето проучване, публикувано в научното издание Functional Ecology.

По време на следващия етап от изследванията ще бъде направен опит да се определят генетичният дял и свързаният с околната среда дял, които карат рибите да се държат по различен начин и да показват индивидуален подход към стресиращи ситуации.

Целта на учените е да разберат дали свързаните с поведението стратегии остават непроменени, докато видът еволюира.

Великобритания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • за разлика
    Отговор
    1 09:05  01.10.17
    от рибките Гупи българите реагират винаги по един и същ начин - все избират боклуци да ги управляват.

Напиши коментар:


Публикувай