28 Септември, 2017 19:48 2 795 0

Откриха "митичен" вид гигантски плъх, когато паднал от дърво (СНИМКИ)

  • огромен плъх-
  • гигантски плъх-
  • нов вид-
  • соломонови острови-
  • животно-
  • гризач-
  • uromys vika-
  • вика-
  • дървета

Жителите на Соломоновите острови от десетилетия разказвали истории за тези гризачи, които никой не можел да каже дали наистина съществуват

Жителите на Соломоновите острови от десетилетия разказват приказки за огромни плъхове, които живеят по дърветата. Историите за необичайно едрите гризачи обаче, били просто истории, които учените слушали с интерес, но никой не бил в състояние да каже със сигурност дали те наистина съществуват или са плод на въображението на местните.

Запленени от разказите на местните, през последните 20 години зоолозите търсят доказателство за съществуването на тези гигантски плъхове, живеещи в короните на дърветата. Такова така и не се появило до ноември 2015 г., когато дървосекачи отсекли 9-метрово дърво на остров Вангуну и един от тези тайнствени гризачи паднал заедно с дървото, разказва National Geographic.

За съжаление, от силния и внезапен сблъсък със земята, при падането на дървото, създанието умряло.

Дървосекачите сигурно нямало изобщо да обърнат внимание на трупа, но за щастие един лесничей от близката защитена зона, станал свидетел на последните мигове на животното. Когато се приближил той веднага разбрал, че открил нещо специално и уникално. Ето защо прибрал останките на плъха и ги занесъл в Музея на Куинсланд в Австралия.

Когато зоологът Тайрън Лейвъри, научен сътрудник в австралийския музей, видял тялото на животното бил удивен.

“Веднага разбрах, че това е нещо ново", разказва специалист по бозайници, който от 2010 г. насам не е спирал да търси огромния вид гризачи.

Тъй като никога не бил виждал "вика", зоологът първоначално не разбрал какво е животното, донесено му от лесничея. Едва когато мъжът му съобщил, че от отрязаното дърво е паднала жива "вика", Лейвъри разбрал, че това е легендарният гризач, който търси от години.

Зоологът научил за гигантския вид плъх при първото си посещение на Соломоновите острови. Той бил твърдо решен да открие съществото, след като чул местните жители да разказват истории за гигантски плъх, който живее в короните на дърветата и се храни с кокосови орехи. Наричали го "вика".

Единствените плъхове, на които се натъкнал обаче, били добре познатите ни европейски черни плъхове (Rattus Rattus), дошли с корабите на първите заселници. Късметът му се усмихнал през 2012 г., когато се натъкнал на първото доказателство за съществуването на "вика" — изпражнения от плъхове, които били много по-едри от тези на обикновените плъхове.

С тегло от около килограм и дължина на тялото от около 50 см., гигантският червеникав плъх "вика" (Vangunu (на латински — Uromys vika) е около четири пъти по-голям от градските плъхове, които живеят в каналите по цял свят. Новооткритият вид, който до сега умело се е спотайвал в короните на дърветата, се храни с кокосови орехи и с плодове.

Това е първият нов вид гризач, открит на Соломоновите острови от близо 80 години.

Макар, че тялото на смазания плъх не успява да стигне цяло при зоолога, но анализ на черепа, челюстите и ДНК показали, че трупът принадлежи на животно от неизвестен до сега вид.

Според Лейвъри животното, подобно на много други обитатели на Соломоновите острови, е застрашено от изчезване. Основната причина за това се дължи на обезлесяването на архипелага.

Вероятно новооткритият вит ще бъде определен от Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (International Union for Conservation of Nature, IUCN) като критично застрашен, поради оскъдната територия, която обитава (около 80 кв.км.) и поголовната сеч, която унищожава все повече дървета на острова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА