1 Октомври, 2017 21:56 5 879 10

10 неща, които все още са забранени на жените в Саудитска Арабия

  • саудитска арабия-
  • жени-
  • крал салман-
  • права
10 неща, които все още са забранени на жените в Саудитска Арабия - 1
Снимка: Shutterstock

Едва преди няколко дни кралят на Саудитска Арабия Салман Абдулазиз ал Сауд издаде указ, който разрешава на жените в кралството да шофират автомобили. Промяната се очаква да бъде катализатор на трансформацията в саудитската работна сила и обществени норми, пише BigThink.

Дългогодишната политика на Саудитска Арабия да не позволява на жените да шофират бе източник на противоречия по отношение на правата на човека и символика на потисничеството на жените. Промяната в строгата сунитска държава, която трябва да се осъществи през юни 2018 г., може да бъде от полза за международната репутация на Саудитска Арабия и да увеличи икономиката ѝ, като засили участието на жените в работната сила. Досега саудитските жени трябваше да харчат голяма част от парите си за заплати на шофьорите си или автомобилите им да бъдат управлявани от роднини от мъжки пол.

Съобщението беше посрещнато с ентусиазъм във Вашингтон. Авторитетният в. "Таймс" приписва монументалната промяна на нарастващото влияние на 32-годишния принц Мохамед бин Салман.

Въпреки този напредък, жените в Саудитска Арабия все още са изправени пред много ограничения и дори нарушения на правата на човека. Законът за настойничеството е създаден, за да ги лиши от възможността за много дейности. Всяка жена в Саудитска Арабия има настойник, наречен "вали". Обикновено тази роля отива при бащата, съпруга или дори сина.

Ето 10 неща, които жените в Саудитска Арабия все още не могат да правят без мъжко разрешение:

1. Да обличат каквото искат. Дрескодът им е определен от шариата. Те трябва да обличат абая (дълга пелерина с дължина до раменете или до земята) и хиджаб (шал за глава).

2. Да се омъжват и развеждат.

3. В случай на развод да задържат попечителство над децата си, след като навършат определена възраст (7 за момчета, 9 за момичета).

4. Да общуват с мъже, които не са им роднини.

5. Да кандидатстват за лични карти или паспорти.

6. Да пътуват в чужбина.

7. Да провеждат официална държавна дейност.

8. Да започнат работа.

9. Да се подлагат на медицински процедури.

10. Да бъдат изслушани в съда. Юридическата позиция на жената се възприема като тази на непълнолетен, а показанията на един мъж се равняват на тези на две жени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изроди

    57 9 Отговор
    И после фашистите и комунистите били лошите в целия филм. Тия с чалмите са световното зло, което човечеството трябва да пребори. Вместо към Щатите, Ким Чен Ун трябва да обърне ракетките към тях. А тоя дето ги е мислил тия правила да го качим да поязди някой шопар, дето преди това обаче сме разходили в джамията.

    Коментиран от #7

  • 2 🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿🖕🏿

    17 20 Отговор
    То така треба да бъде в цел свет
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТОВА Е ПРАВИЛНО

    10 3 Отговор
    Каквото и да е нито жените им нито мъжете им ще предпочетат семеен кодекс като нашия !
  • 5 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    8 8 Отговор
    Какво друго може да се очаква от народ, който поради някакъв религиозен фанатизъм изпитван ненавист към препуциума???
  • 6 Справедливост

    15 4 Отговор
    Трябва всички примати от мъжки пол от тази маймунска държава поне една седмица да обличат чаршафа на жена и всичките екстри, които идват, да видят как те живееят! Това са човешки същества, а не помощно средство на мъжа примат!
  • 7 Справедливост

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Изроди":

    Абе кой ги е писал тези минуси? Сигурно пак н'якви примати, които живеят в 12 век!!!
  • 8 ЪРП

    13 2 Отговор
    НАЙ-ВЕРНИТЕ ДРУГАРЧЕТА НА НАЙ-"ДЕМОКРАТИЧНАТА " ЗАПАДНА ТРИБУКВЕНА ДЪРЖАВИЦА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ПРЕДИ МЕСЕЦ ДАВАХА ФИЛМ ,В КОЙТО ИМАШЕ КАТЕГОРИЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ,ЧЕ ВСИЧКИТЕ ТЕРОРИСТИ ДО ЕДИН ,КОИТО СА ДУМНАЛИ КУЛИТЕ ИМ СА ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ!!!!!!.................КВО ДА ГОВОРИМ ПОВЕЧЕ????????
  • 9 Гост

    1 0 Отговор
    За девет и аз съм за.
  • 10 Дани

    0 2 Отговор
    Само така :) Да се въведе шерията в България! Тия жени станаха невъзможни :)