403 2

Може ли изкуственият интелект да предвиди края на връзката?

Екип американски учени са разработили система, която анализира разговорите между партньори

Милена Трачева

Кога една връзка е на път да се разпадне и отношенията между двама души да приключат, би могло да се предвиди благодарение на изкуствения интелект. Това твърдение е описано в ново изследване.

Според авторите му, изкуственият интелект може да се използва, за да оцени и анализира отношенията между партньори и да прогнозира тяхната потенциална раздяла.

Екип от учени от университета на Южна Калифорния са създали система, която анализира записани разговори на двойки и начинът, по който те си говорят. Посредством тази информация, системата може да прогнозира колко дълго ще продължи съвместният им живот, пише научният журнал PLOS One, цитиран от в. Express.

Специалистите обясняват, че елементи като височината на тона и интонацията, съдържат в себе си много повече информация, отколкото човек може да подозира или долови.

За да докажат твърдението си, екипът използва гласови записи на 134 двойки с проблемни отношения, направени по време на терапевтични сеанси.

Разглеждайки изразителността и тембъра на тона им, учените създали алгоритъм, който анализирал кой говори и как говори. След това направили прогноза за евентуалния край на отношенията при всяка една от двойките, сравнявайки своите данни с оценката на експертите по семейни отношения.

Оказало се, че системата, основаваща се на изкуствения интелект е успяла да се справи много по-добре от експертите, прогнозирайки край на връзката в 79.3 % от случаите срещу 75.6 %, познати от специалистите.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Психози
  Отговор
  1 12:31  03.10.17
  При подлагането на такива прогнози , връзката е обречена !...
 • ПсихоЛог
  Отговор
  2 13:23  03.10.17
  Искуствени сте както и интелекта ви...

Напиши коментар:


Публикувай