822 0

Ето как ни действат съобщенията от смартфона

Оказва се, че повечето известия пораждат негативни емоции у получателите

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Всеки ден, всеки час, всяка минута, хората по цял свят изпращат съобщения чрез различни платформи, приложения и устройства. Най-често това става с помощта на смартфони, като според някои изследвания, повече от половината население на света притежава такъв тип мобилно устройство. Но дали използването на смартфони ни прави щастливи?

Смартфоните имат за цел да улеснят живота ни и да ни помогнат да осъществим по-добра връзка с целия свят, но ново проучване показва, че една трета от съобщенията, които получаваме или изпращаме от своите умни телефони, влошават настроението ни и ни карат да се чувстваме нещастни, пише британският в. Тelegraph.

Екип от университета в Нютънхам Трент е изследвал ефекта, който съобщенията от смартфоните оказват върху настроението ни. Резултатите от тяхното проучване са били публикувани в специализирания журнал IEEE Access.

Учените събрали група от 50 участници, на които в продължение на пет седмици изпращали хиляди съобщения с помощта на специална програма.

След изпращането на повече от половин милион съобщения, те установили, че 32% от тях са породили отрицателни емоции у получателите, като враждебност, тъга, нервност, страх или срам.

Експертите открили, че системните съобщения, като тези, които ви уведомяват, че софтуерът на телефона ви ще бъде обновен или известия за наличието на wi-fi мрежа, оказват най-негативно влияние над настроението.

"Ясно е, че социалните известия, изпратени от близки и приятели, правят хората щастливи, но когато става дума за съобщения, свързани с работата или за системни уведомления, хората започват да изпитват негативни емоции. Тези известия постоянно отвличат вниманието и нарушават нашата работа", обяснява авторът на изследването доктор Айман Канджо.

Великобритания


Напиши коментар:


Публикувай