1 766 0

Усмихни се! Днес имаш специален повод!

Усмивката се чува и е заразна, а през първия петък от месец октомври се усмихваме в нейна чест!

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Дори да ви е криво, усмихнете се! Днес имаме специален повод, заради който си заслужава да се усмихваме по-често и по-широко... Днес честваме Световният ден на усмивката!

Той се отбелязва от 1999 година през първия петък на месец октомври. Идеята, за този толкова позитивен ден, е на американския художник на реклами Харви Бол, който през 1963 г. създал прочутото жълто усмихнато личице, предшественица на т. нар. емотикон.

По повод на празника, екипът на списание Beauty And Tips е публикувал в своя сайт няколко любопитни факта за усмивката.

Усмивката е универсална
По света прегръдките, ръкостискането и поклонът могат да означават различни неща. Усмивката обаче навсякъде издава едно и също нещо — щастие и доброжелателство.

Усмивката е първото лицево изражение

Бебетата се усмихват още в майчината утроба и непосредствено след раждането. Усмивката не се учи, тя е рефлекс. Новородените се усмихват предимно в съня си, но за появата на първата усмивка в будно състояние са необходими около шест седмици.

Усмивките ни карат да изпитваме щастие
Усмивката, дори и фалшивата, кара тялото да отделя ендорфини — хормони, допринасящи за доброто настроение и противодействащи на стреса.

Усмивката е заразна


Това не е само мит, усмивката наистина е заразна. Проучване, направено в Швеция, е установило, че за хората е трудно да се мръщят, когато наблюдават усмихнат човек, и в крайна сметка му отвръщат със същото изражение.

Жените не харесват усмихнати мъже
Проучване на Американската асоциация на психолозите разкрива, че жените предпочитат мрачните представители на силния пол пред усмихнатите.

Усмивката прави жените по-привлекателни, отколкото гримът

Дами, спокойно можете да преустановите пръскането на пари за грим — усмивката ви прави по-привлекателни. В изследване специалисти са установили, че 70 процента от участвалите в него мъже намират за по-атрактивни усмихнатите жени, отколкото гримираните.
Интересното обаче е, че същото не важи за мъжете.

Усмивката може да ви донесе повишение
Установено е, че вероятността да бъдат повишени е по-голяма за усмихнатите служители, тъй като началниците ги мислят за по-лесни за сработване и по-надеждни.

Съществуват 19 различни типа усмивка
Изследователи са идентифицирали 19 различни типа усмивка — от учтива и социална до широко ухилена гримаса.

Усмивката се чува


Усмивката може да бъде чута в телефонен разговор, тъй като влияе върху интонацията.
Именно поради тази причина служители, работещи с клиенти по телефона, се обучават да се усмихват, за да звучат гласовете им по-предразполагащо.

Усмивката се вижда от далечно разстояние
Хората са в състояние да различат усмивка от над 90 метра — способност, която са придобили, за да разграничават приятел от враг.

Усмивката удължава живота
Хората, които се усмихват често, живеят по-дълго от тъжните и сърдити индивиди. Това се обяснява със способността на усмивката да стимулира имунната система, повишавайки нивата на хормона кортизол.Напиши коментар:


Публикувай