Last news in Fakti

9 Октомври, 2017 20:05 2 739 0

10 неща, които всяко дете трябва да научи, преди да порасне

  • съвет-
  • урок-
  • дете-
  • деца-
  • бъдеще-
  • възрастен-
  • учител-
  • ученик-
  • училище-
  • възпитание
10 неща, които всяко дете трябва да научи, преди да порасне - 1
Снимка: Shutterstock

Когато станете родители, автоматично ставате отговорни за бъдещето за едно дете. Всеки иска детето му да е мило, добро, искрено, силно и т.н.
Но тези качества не идват просто ей така. Затова тук изброяваме 10 неща, които детето трябва да е научило задължително, преди да пристъпи в света на възрастните.
1. Трябва да уважаваш както момичетата, така и момчетата.
Уважението към другите е важно качество, което детето трябва да придобие още докато е малко.
2. Не се страхувай да правиш грешки.
Да се учиш от грешките на останалите е рядък талант. Но е важно и да се учиш от собствените си провали. Детето не трябва да се страхува, че ще изгуби или че ще допусне грешка.
3. Знанието е по-важно от оценките.
Понякога родителите се ядосват твърде много на оценките, които не срещат очакванията им. Но добрата оценка не винаги е знак за добро знание. Трябва да научите децата си, че да знаят е по-важно от това да получават отлични оценки.
4. Родителите ти не са ти врагове. Можеш да ги помолиш за помощ.
Да станеш приятел на детето си не е лесно, особено ако то си има достатъчно приятели. Не бъдете нахални. Покажете му, че може да ви се има доверие, опитайте се да не му крещите и избягвайте дългите лекции.
5. Винаги бъди готов да се защитиш.
Някои родители уважават и подкрепят повече учителите или други възрастни, отколкото детето си. Това може да е причина, поради която детето да се страхува да се защитава пред останалите. Обяснете на детето си, че уважението е важно, но способността да се защити гледната точка също е важна. Уточнете това с него.
6. Не прави нещо, което не ти харесва, заради нечие одобрение.
Децата си мислят, че популярността е много важна и правят всичко възможно, за да станат популярни. Използвайте личния си пример, за да покажете на детето, че да бъдеш честен и уважаващ себе си човек е много по-ценно от това да спечелиш одобрението на някого, като пристъпваш собствените си принципи.
7. Ако не разбираш, задавай въпроси.
Да задаваш въпроси е напълно нормално. По-добре да питаш, отколкото да се преструваш, че разбираш всичко. Детството е времето, когато научаваш това.
8. Кажи на учителя си, че не се чувстваш добре.
Детето не трябва да се страхува да говори за здравословните си проблеми. Здравето е много по-важно от оценките или гнева на учителя. Уверете се, че детето знае това.
9. Уважавай околната среда.
Колко често се оплакваме, че улиците са мръсни или че има боклуци навсякъде? Уважението към природата трябва да започне от вкъщи. Започнете със себе си и тогава научете и детето на това. С личен пример резултатът ще бъде по-добър.
10. Научи се да казваш „Не“.
Научете детето да казва „Не“ на възрастни, учители, дори и на себе си. Искате да отгледате силна личност, не човек, който да се подчинява на команди. Способността да казва „Не“ ще му бъде от ползва, когато порасне.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА