Last news in Fakti

15 Октомври, 2017 08:33 3 630 6

Предупреждение към мъжете: Яжте месо, за да не оплешивеете

  • мъже-
  • месо-
  • коса-
  • оплешивяване-
  • косопад-
  • хранене-
  • желязо. липса-
  • хранителен режим

Един от най-важните елементи, отговорен за растежа на косъма се крие именно в месото

Предупреждение към мъжете: Яжте месо, за да не оплешивеете - 1
Снимка: shutterstock

Както знаем, изключването на определени храни от менюто, може да доведе до редица здравословни проблеми. От години лекари и експерти по хранене предупреждават, че макар някои храни да могат да се заменят с други, тези т.нар. алтернативни заместители не осигуряват необходимите на организма вещества, които присъстват в пренебрегнатите от нас храни. Най-сериозният пример в тази посока е изборът на веганите да изключат от разнообразното си хранене месото и всички останали животински продукти.

Освен вече известните проблеми, които липсата на месо в менюто ни, може да причини, сега група британски експерти са открили, че вегетарианството води до загуба на коса при мъжете. С други думи, ако мъжът не яде месо, рискува рано-рано да оплешивее, пише британският вестник Express.

През последните години вегетарианският и веганският начини на живот стават все по-популярни. Мнозина решават да обърнат гръб на месото, млякото, яйцата и други животински продукти, следвайки примера на различни известни личности или от здравословни съображения.

Този отказ от месото обаче, крие неподозирана заплаха за представителите на силния пол, а именно — оплешивяването.

Много мъже изпитват ужас само при мисълта, че с напредването на възрастта ще оплешивеят. Оказва се, че онези, които са избрали да се хранят само с растителни продукти, увеличават шансовете си да загубят косата си по-рано от очакваното.
Причината за това се крие в един важен елемент, който спомага за укрепването и растежа на косъма — желязото. Не е тайна, че месото е отличен източник на желязо и изключването на месни продукти, като свинско и пилешко от менюто, води до недостига му и съответно до ускорена загуба на коса.

"Много хора загърбват месото, вероятно от вегетариански или вегански съображения, в резултат на което се лишават от желязо. Вярно е, че елементът може да се набави и от растителни продукти като спанак и сушени плодове, но този начин определено е по-труден, а рискът от дефицит остава", обяснява общопрактикуващият лекар д-р Хилари Джоунс.

Скорошно проучване, направено във Великобритания върху психологическия ефект от ранното оплешивяване установи, че близо 40 % от мъжете под 35-годишна възраст, които не могат да се похвалят с достатъчно коса, проявяват симптоми на депресия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марадона

    6 3 Отговор
    Всъщност е точно обратното, месото прави човека ленив и мързелив, мозъкът не се оросява достатъчно, както и кожата на главата, а и не се подхранва косата, месото е на върха на хранителната пирамида, разбира се който няма хранителна култура набива кебапчета и това е трагично

    Коментиран от #3

  • 2 mediator37

    7 5 Отговор
    Прави са този път британските учени. Вижте лъвът каква грива има, защото яде само месо. А орангутаните са плешиви, защото ядат банани и портокали..
  • 3 Пазарен Либерализатор

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Марадона":

    Само в продукти с животински произход се съдържа арахидонова киселина, която е силно необходима за нормалното функциониране на мозъка. Отделно от това всички витамини са мастно разтворими, а в месото се съдържат и други мастни киселини, минерали, соли, протеини.

    Коментиран от #4

  • 4 Гугъллизатор

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пазарен Либерализатор":

    Знае всичко !...
  • 5 ДЯДО

    3 0 Отговор
    Дрън, дрън та пляс. Аз от както се помня не съм пропускал ден без мръвка и какво от това, тук играят и други фактори като химия, която поглъщаме заедно с храната, шампоана , киселинния дъжд , стресът , генетика и какво ли още не.Така,че не е само до мръвка.
    А най-важното са годинките, на младини и аз имах буйна коса, е и сега имам ама не е същото оредява като нашите гори след цигански набег.
  • 6 Кирил

    0 0 Отговор
    Напротив точно от месото капе косата аз съм вегетарианец и не познавам човек вегетарианец плешив поне аз не съм виждал