1 200 0

Тревожни данни за психиката на българина и стреса на работното място

На 10 октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве

Милена Трачева

Над 450 млн. души по света страдат от психични разстройства, сочат данни на Световната здравна организация.

Около 38,2 % от гражданите в ЕС са преживели психично заболяване поне веднъж в живота си, сочи европейско проучване. 14% от тях са били с тревожни разстройства, 7% с безсъние, 6,9% с депресивни разстройства, 6,3% — с психосоматични разстройства, над 4% са злоупотребявали с алкохол или вещества.

Тези данни оповести Националният център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването по повод Световния ден на психичното здраве — 10 октомври.

Той се отбелязва от 1992 г. с решение на Световната федерация за психично здраве и с подкрепата на Световната здравна организация. Тази година темата е „Психично здраве на работното място”.

Според данни на министерството, българите най-често страдат от тревожни разстройства — 11.4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) — 6.2%, злоупотреби с вещества — 3.3 %.

Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, но също така те са тези, които по-често търсят професионална помощ.

Според данните на министерството, най-уязвими и застрашени от тежки депресивни състояния са по-младите хора на възраст между 20 до 34 години. За съжаление все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите, отчитат от министерството.

Според европейското проучване 55% от хората с психично здравни проблеми не успяват да се върнат на работа. От тези, които все пак се върнат на работното си място, 68% заемат по-ниска позиция и получават по-ниско заплащане в сравнение с предишната си длъжност.

Стресът на работното място се оказва едновременно личен и работен проблем. Условията, водещи до стрес, нарастват в глобален мащаб. Съгласно Рамковата директива на ЕС по здравето и безопасността и националното законодателство стресорите и техните последици са предотвратими и могат да се регулират от работещия и неговия работодател.

Рисковете от стрес на работното място възникват при нарушено съответствие между компетентността и възможностите на индивида и трудовите му задължения, при конфликти между личните роли в труда и извън него и при липса на достатъчна степен на контрол върху работата и личния живот, информират още от здравното ведомство.

Основната причина за поява на психичните разстройства си остава стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот, обобщават от министерството. Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които водят до тези разстройства.

Първите симптоми, които биха могли да издават наличието на проблеми с психиката са безсъние, честа умора, лошо настроение и раздразнителност. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при съответния специалист — психиатър, психотерапевт, психолог.

При хронични заболявания, свързани с дефицит на социални умения и възможности за самостоятелен живот, в терапията е необходимо да се включват и социални работници, които да провеждат психосоциална рехабилитация на потърпевшите.

Нужно е и обществото да преодолее стигмата към психиатричната помощ и проблеми, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството.Напиши коментар:


Публикувай