836 4

Бананите и авокадото ни пазят от инфаркт

Милена Трачева

Обичате ли да похапвате банани? А какво ще кажете за парче авокадо върху препечена филийка? Е, можете да продължавате да им се наслаждавате, защото с тяхна помощ поддържате сърцето си здраво.

Според данните от ново изследване, ежедневният прием на тези плодове може да предотврати риска от сърдечен удар и инсулт, пише USA Today.

Бананите и авокадото имат способността да подсилят артериите ви и по този начин да ви предпазят от сърдечни заболявания, твърдят авторите на изследването от университета в Алабама, Бирмингам, публикувано в ноемврийския брой на JCI Insight (Journal of Clinical Investigation).

Те установили, че богатите на калий храни, могат да спрат евентуалната поява на тези фатални заболявания, защото калият подсилва и заздравява кръвоносните съдове.

Калият се съдържа в храни като картофите, бананите, авокадото и спанака.

За да установи дали тези плодове и зеленчуци осигуряват защита срещу сърдечносъдови болести, екипът провел редица тестове върху лабораторни мишки.

На гризачите били давали различни количества калий, като същевременно бил направен и анализ на отлагането на мазнини в артериите им.
Изследователите открили, че при мишките, на които са давани най-малки количества калий, се наблюдават повече мастни отлагания в артериите — състояние, известно като съдова калцификация. При мишките, които получавали най-големи количества калий обаче, била отчетена по-слаба съдова калцификация.

"Резултатите ни разкриват ползата от приемането на калий за превенция на съдовата калцификация и за предпазване от неблагоприятния ефект, който недостигът на този елемент оказва върху организма ни. Ако нашите наблюдения и констатации бъдат потвърдени, изследването ни ще бъде приложимо и върху хора.

Лекарите ще могат да предписват, с превантивна цел, калий на пациенти с повишен риск от развитието на сърдечносъдови заболявания", обяснява един от авторите на изследването Пол Сандърс.

Сърдечните заболявания са основната причина за смърт сред мъжете и жените в САЩ, сочат данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Според данните, един на всеки четирима американци умира от инфаркт всяка година.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • КоменТина
  Отговор
  1 15:01  11.10.17
  Хубаво , обаче инфаркт получавам от цената на авокадото ! ...
 • Скорпион29
  Отговор
  2 16:14  11.10.17
  Авокадото е пълна гнусотия а от бананите ме боли корема бананите бяха измислени за да съборят БКПто в България.
 • Радо
  Отговор
  3 17:11  11.10.17
  Ох, яж бананите да бъдеш вечно млад.
 • mediator37
  Отговор
  4 17:46  12.10.17
  Имат по веригите залежали партиди авокадо и банани и поръчват такива статии. Преди години , като им бяха залежали бульончетата, пуснаха статия, че ако пиеш пилешки бульончета няма да хванеш грип.

Напиши коментар:


Публикувай