7 758 10

Предстои технологична сексуална революция

Ще станат ли роботите пълен заместител на интимните човешки отношения

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Любовните срещи на предишните поколения се различават значително от това, което изживява днешното младо поколение. Само допреди двадесет-тридесет години срещите бяха локални и линеарни. Младите хора имаха достъп до ограничен брой свои връстници в местата, в които учеха, работеха или се забавляваха.

През 60-те години на миналия век около 50% от сватбите в глобален мащаб са били уредени от други, не от самата двойка. За Индия този процент е бил 96%. Тогава средната възраст на булките е била 20 години, а на младоженците 23 години. Днес средната възраст на жените сключващи брак е 29 години, а на мъжете 30 години. В световен мащаб уредените бракове почти са изчезнали, освен в някои изостанали племенни общности.

Ясно е, че сме свидетели на една нова културна революция през последните няколко десетилетия и тя сменя правилата на играта основно, пише "Мегавселена". Днес любовните срещи са дигитални и от локални и линеарни са станали глобални и експоненциални. Само в САЩ 40 милиона души използват онлайн сайтове за запознанства, а това е 40% от хората, които не са омъжени или женени. Днес тази индустрия за запознанства се изчислява само в САЩ на стойност от 2.4 милиарда долара. Тя променя географията и социалната характеристика на запознанствата, като вече позволява да се срещат хора от целия свят. Днес 23% от американските двойки са се запознали онлайн, 26% са се запознали чрез общи приятели, 24% са се запознали в бар или ресторант, 8% са били колеги, 5% са имали близки семейства, 9% са се срещнали в колежа.

Последиците от тези промени са зашеметяващи. Освен нарастването на възрастта на брака и разширяване на неговата география, съществуват редица социологически ефекти, като например умора при вземането на решения за връзка, натрупване на многобройни връзки и комерсиализацията при избора, които ще започнат скоро да имат ефекти на ниво население, тъй като поведението при чифтосване се променя радикално. И това е само началото.

В най-скоро време ще станем свидетели на машини с изкуствен интелект в ролята на сватовници, които ще търсят перфектния партньор на базата на неговите гени и неговата психика. Хората, търсещи партньор, ще разполагат с цялата информация за него и близките му. Дори в реално време с устройствата за разширена реалност (augmented reality) ще може да се получи информация на базата на неговите/нейните зеници, пулс или капилярно налягане.

Срещите обаче са едно нещо, сексът – съвършено друго. Вече се говори за предстояща шокираща промяна в сексуалните отношения, която ще се случи на базата на изкуствения интелект. В Япония растящ процент от мъжете декларират, че предпочитат да имат виртуална приятелка, а не реална. С други думи те вярват, че се срещат с виртуални аватари, защото могат изцяло да ги контролират. 45% от самотните японки и 25% от самотните японци заявяват, че не се интересуват от сексуални контакти. Това може много скоро, с развитието на изкуствения интелект, да се видоизмени още повече с появата на човекоподобен робот приятел/ка, който ще се държи и ще прави точно това, което искате.

Вече има филми, показващи виртуален секс, прокламиран в тях като по-добър, безкраен и различен. Според много психолози обаче хората, влизащи в тази виртуална реалност, са изправени пред многобройни заплахи. Виртуален секс може да обезсърчи сексуалното желание и удоволствие в реалния свят, което ще води до все по-малко задоволителен секс и още по-голяма неудовлетвореност.

В бъдеще най-вероятно виртуалната реалност и нови технологии като роботи – компаньони и други сензорни устройства ще се превърнат в пълен заместител на интимните човешки отношения, защото те ще са по-лесно достъпни, по-евтини, необвързващи и лесно контролируеми.

Едно е ясно, досега при развитието на всяка технология в исторически план – от печатната преса през видеото и днес интернет, порнографията е била на преден план. Няма съмнение, че така ще стане и с изкуствения интелект. Навлизаме в опасни води, свързани с възпроизводството и бъдещето на човечеството.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бат Мишо
  Отговор
  1 23:09  14.10.17
  хубу че няма доживея тенекия да ме жени,че ще ми избере я глуха акула я свирка без топче
 • Лост
  Отговор
  2 23:54  14.10.17
  Ръгай вибратора в ануса- това е днешното поколение.
 • Лост
  Отговор
  3 23:56  14.10.17
  Аноди и катоди в уретрата
 • Един
  Отговор
  4 02:11  15.10.17
  Казах ви! След електроколите, след автономите автомобили, след изуствения интелект накрая ще ви турт чип и роботи ще ви оправят жените - НО СТЕ ДОСТАТЪЧНО ГЛУПАВИ ДА ПРИЕМЕТЕ И ТОВА!

 • гост
  Отговор
  5 07:42  15.10.17
  Точно това е самата истина.
 • mediator37
  Отговор
  6 08:08  15.10.17
  Ще си внасяме филипинки. Още дълго време ще предоставят на мъжете си пълна сексуална програма, ще готвят, ще правят вечер масаж и ще ни тантуркат. А за българките, дето все преценяяяват, все гледат с каква кола идваш на първа среща, какво работиш (демек колко пари изкарваш) и какви имоти имаш- нека да ги ръгат електрически роботи, с които първата среща е в пробната на магазина, не работят и не изкарват пари, а стоят в долапа до следващия й сърбеж и не притежават нищо, освен набор от пениси.

  Коментиран от #8

 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  7 14:57  15.10.17
  Ако правиш секс с женски робот, за по-автентично трябва да е изключен. Че да не вземе да мръдне случайно и да те стресне... Сакън! Няма да е нужен особено голям чип с памет. Има две реплики да запише - "пак ли?" и "боли ме глава". Ще взема да го патентовам това! Само недоумявам как ще стане да не дава да го плъг-ват в задния ЮСБ порт. Хем да има порт, хем да не може да се ползва...

  Коментиран от #9

 • Кибик
  Отговор
  8 20:11  15.10.17

  До коментар #6 от "mediator37":

  Ако мислиш че филипинки, тайландки и други азиатки умират да те обгрижват докато гледаш мач с бира в ръка и попръцкваш, но не ти гледат имотите, парите, колата и пр., най-вероятно си контактувал с тях само в сънищата си.
 • Кибик
  Отговор
  9 20:20  15.10.17

  До коментар #7 от "Дикембе Мутомбо":

  Ако искаш да направиш пари, патентовай меню-селектор за избор на аромата на предния USB port. Започни с "пушена скумрия" и "полуразвалена сьомга".
 • аааааааа
  Отговор
  10 17:04  17.10.17
  Я сакам само к.ро да ми стои като циментиран. другото го мога.

Напиши коментар:


Публикувай