2 440 4

Розово фламинго в Родопите? Не едно, а цяла колонония!

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Огромна колония от розови фламинга се появи в Родопите. Повече от петдесет представители на екзотичния вид избраха язовир Студен кладенец.

Те са миролюбиви. Пазят дистанция, но не се плашат лесно, и са избрали за своя територия плитчините на язовир Студен кладенец в Източните Родопи.

„Не е нужно да се ходи до Порто Лагос или да се гледат по „Нешънъл Джиографик” — имаме ги и тук”, каза Христо Христов, експерт от фондация „По-диви Родопи”.

Птиците, повечето от които са млади индивиди, са миролюбиви. Пазят дистанция, но не се плашат лесно.

От миналата година Розовото фламинго е нов вид за Източните Родопи. За пръв път, ята от тези птици в района, се появили миналата година. До този момент те никога не са били виждани в тази част на страната.

"Въпреки всичко ние се радваме да ги наблюдаваме като нов вид в нашата орнитофауна. Загадка е как са попаднали, но те са тук заради влажните зони в Родопите", разказа пред БНР Христов, който пръв забелязал птиците.

Затоплянето на климата е основната причина екзотичната птица да превзема нови територии, намиращи се все по на север.

"В момента природните процеси си вършат работата и опашките на язовирите се затлачват, където създават определени плитчини, които са характерно място за обитание на розовото фламинго. От три-четири години редовно се наблюдават групи от тези птици и в бургаските езера", обяснява орнитологът.

Макар розовото фламинго да е най-фрапиращият пример на нетипичен вид, заселил се в язовир "Студен кладенец", той не е първият. В последните години водоема приютява различни птици, които не са характерни за тази географска ширина.

"Имаме от няколко години къдроглави пеликани, които обитават целогодишно язовира, също така розови пеликани, които преминават и кацат за почивка. Те никога не са се срещали преди това в Родопите и ние тепърва трябва да направим една оценка колко са важни тези влажни зони по пътя на птиците. Имаме също така няколко двойки морски орли, които се връщат по долината на Арда", заявява още Христов.

Язовирът обаче, отнема от окраската на фламингото. За да са обагрени перата му в розово, фламингото се нуждае от специална храна, която тук липсва — ракообразни.

„Всъщност Студен кладенец се оказва място, където птиците спират за малко да починат по време на миграция”, заяви в друго интервю Стойчо Стойчев, директор по природозащита в БЗДП, цитиран от Нова телевизия.

С вдигането на нивото на язовира фламингото ще отлети.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  1 14:52  12.10.17
  Спукана му е работата на това фламинго, ако го срещне най-инвазионния вид по нашите ширини - балканското манго!
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  2 14:57  12.10.17
  *инвазивен вид
 • Обичам Родопите
  Отговор
  3 15:39  12.10.17
  Родопите магнетична, величествена.Неповторима и красива ! ...
 • ВАРНА
  Отговор
  4 21:59  14.10.17
  ПРИ НАС ВЧЕРА ОЩИ НЯМА ЛЕБЕДИ?

Напиши коментар:


Публикувай