3 731 1

7 храни за здрави очи

Ако се придържате към тези храни, очите ви ще бъдат по-здрави и защитени

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Храната има съществена и много важна роля за доброто здраве на човек. И малките деца знаят кои са онези полезни храни, които трябва да присъстват в менюто ни, ако искаме да сме силни и здрави и да подсилим и защитим нашия организъм, включително и зрението си.

Чували сте, че очите са прозорец към света, а знаете ли, че чрез тях, мозъкът ни получава около 90 % от информацията, която му е необходима, за да възприема онова, което се случва в заобикалящия ни свят?

За да предпазим очите си от преждевременно стареене и да намалим риска от очни заболявания, трябва да избираме храни с богато съдържание на лутеин, зеаксантин, бета каротин, витамини А, Е, D, B и С, както и на омега-3 мастни киселини.

Вижте кои са храните, отличен източник на споменатите по-горе полезни вещества:

Моркови
Всеизвестно е, че морковът е един от най-добрите продукти за добро здраве на очите. Полезните му свойства се дължат на изобилието от бета каротин, който е важен за правилното функциониране на ретината и други части на окото.

Бамя
Освен бета каротин, бамята съдържа зеаксантин и лутеин — съединения със съществена роля за поддържане на добро зрение. В нея се съдържа и полезният за доброто очно здраве витамин С.

Царевица
Жълтата царевица е богата на лутеин и зеаксантин, като само ½ чаша варена царевица ни предоставя изобилие от всеки хранителен елемент, необходим да запазим очите си здрави. Редовното консумиране на царевица намалява риска от поява на катаракта и помага за предотвратяване загубата на жълти пигменти в очите.

Сьомга и сардини
Рибата е добър източник на омега-3 мастни киселини, които предпазват очите ни от сухота. Капсулите от черен дроб на треска са също добър източник на омега-3. Сьомгата, която е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, е богата още и на витамини А и Д.

Кайсии
Богатите на бета каротин, витамини С и Е, цинк и мед кайсии са изключително полезни за "застаряващи очи". Изследвания са показали, че наличието на полезните витамини и елементи в плода намалява с 25 процента риска от дегенерация на макулата — водеща причина за загуба на зрение след 60-годишна възраст.

Броколи
Броколите са отличен източник на полезните за очите лутеин, зеаксантин, витамин С и бета каротин.

Ядки
Ядките като бадеми, орехи и кашу съдържат омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на очната ретина и предпазват от влошаване на зрението с напредването на възрастта.

Освен препоръката за редовно присъствие на тези храни в менюто, експертите дават и няколко полезни съвета за добро очно здраве — да не се взираме твърде дълго в екраните на компютъра или телефона, да намалим яркостта им, да поддържаме влажността на очите и при удобен случай да правим релаксиращи упражнения.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Цайс
    Отговор
    1 09:14  13.10.17
    3 от нещата ги консумирам буквално всеки ден, диоптърът ми не е мръднал...пълна лъжа

Напиши коментар:


Публикувай