485 3

Бялото носорогче Обан направи своя дебют в обществото (СНИМКИ)

Малкото е първото мъжко, родено през последните 5 години в зоопарка на Сингапур

Милена Трачева

Бебе бял носорог направи първата си публична поява в зоопарка в Сингапур. Пред възхитените погледи на събралите се посетители, малкото опознаваше света като тичаше щастливо край майка си и гонеше кацналите по земята птици.

Малчуганът се роди на 6 септември, а появата му предизвика изключителна радост, защото бе първото мъжко бяло носорогче, родено в парка от 5 години насам.

Това бе и причината да получи името Обан, което на западноафриканския език йоруба означава "крал". То бе избрано, защото разкрива корените на белите носорози.

Baby rhino gallops into public view at Singapore Zoo https://t.co/7NRWRTKB8q pic.twitter.com/z0DO8YZYuX

— Helping Rhinos 🦏 (@HelpingRhinos) October 12, 2017

Малкото прекара първите няколко седмици от живота си в усамотение заедно със своята майка, но когато навърши месец, гледачите му решиха, че е време да го представят на света.

От зоологическата градина разказват, че Обан е "много любопитен и игрив" и лесно се превъзбужда.

Обан и майка му Донса бяха преместени в ограждението от отворен тип, където живеят още шест бели носорози.

След появата им в заградената площ, 32-годишната майка пазеше и следеше зорко действията на своето малко, което е 11-тото ѝ дете.

На първо време Обан ще прекарва само по два часа на ден в отвореното ограждение, като постепенно това време ще се увеличава, докато не догони графика на възрастните носорози.

В зоологическата градина в Сингапур са родени 21 бели рога, някои от които са изпратени в Австралия, Индонезия, Корея и Тайланд, като част от глобална програма за обмен и възстановаване на популацията на вида, припомня Channel News Asia.

Белият носорог е критично застрашен вид, но усилията за опазването му в последно време са постигнали известен успех, защото от скоро белите носорози бяха поставени в категорията "почти застрашени" от Международния съюз за опазване на природата.

Южна Африка е дом на около 20 000 бели носорози, около 80% от общия им брой в световен мащаб.

Сингапур


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ХХХ
  Отговор
  1 14:42  13.10.17
  Аз ли нещо не виждам както трябва... цялата статия изчетох и все пак ми се струва, че това носорогче съвсем не е бяло. Нещо пак ни будалкат май, но този път от Сингапур...

  Коментиран от #3

 • Гост 1
  Отговор
  2 15:43  13.10.17
  Колега, виж втората снимка. Там най-много си личи. Само имай предвид, че това не е носорог албинос!
 • 3 14:24  14.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай