13 Октомври, 2017 17:35 7 434 2

Злато за 2 млн. долара плава из канализацията на Швейцария

  • швейцария-
  • злато-
  • сребро-
  • канализация-
  • отпадъчни води-
  • пречиствателни станции-
  • утайки-
  • химични елементи

Частици от благородни метали всяка година изчезват в пречиствателните станции

Швейцария е известна с богатството си и огромното количество злато, които се съхраняват и управляват от Швейцарската банка… за да сме по-точни, златният резерв на страната възлиза на 1040 тона. Злато има навсякъде, дори в канализационните системи на градовете. Буквално.

Учени съобщават, че всяка година, носейки се по водата, през швейцарските канализационни системи, преминават злато и сребро за милиони долари, пише UPI.

Проучване на Швейцарския федерален институт по водни науки и технологии (Eawag) разкрива, че злато и сребро на стойност около 3 милиона швейцарски франка, се губи в утайките, изхвърляни от пречиствателните станции за отпадни води.

Изследователският екип открил още и няколко много редки метали като гадолиний и тежкия метал ниобий.

"Тези микроелементи все по-често се използват във високотехнологичния и медицинския сектор — например преходния метал тантал и полуметала германий се използват в производството на електронни компоненти. Металите ниобий и титан се ползват за различни сплави и покрития. Елементът гадолиний пък се използва като контрастна среда, както и за направата на светещи бои", пишат в своето проучване учените.

"Въпреки че съдбата на различните елементи от менделеевата таблица е била слабо проучвана до момента, ние знаем, че голяма част от тях влизат в канализацията с отпадъчните води", се посочва още в изследването.

Разпределението на частиците благородни метали варира значително в цялата страна, като най-високи нива се отчитат в кантона Юра, вероятно заради голямата часовникарска индустрия там.

И макар да звучи така, сякаш пречиствателните станции са "златна мина", учените обясняват, че извличането на тези благородни метали от утайките безсмислено.

"Възстановяването на метали от отпадъчните води или утайките, засега няма финансова полза нито е рентабилно от гледна точка на количество", пише в проучването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ей хората какво правят

    33 2 Отговор
    Толкова са добре в Швейцария ,че са започнали и благородни метали да акат
  • 2 киро

    4 2 Отговор
    В Швейцарската банка има нациско злато , което се съхранява и управлява . Също така има и непотърсени авоари на евреи , които са избити в концлагерите и наследниците им не знаят за тях .