2 677 8

Загадъчни радиоактивни частици в цяла Европа

Подобно завишаване в нивата на радиация бе отчетено и в началото на годината

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Неочаквани и мистериозни радиоактивни частици бяха открити из цяла Европа миналата седмица, като експерти все още се опитват да намерят причината за появата им.

Лекото увеличение на радиационните нива е забелязано от няколко измервателни станции в Европа, включително шест в Германия, съобщава IFLScience.

Става дума за изотопа рутений-106 (Ru-106), който се използва в медицината за лечение на тумори, както и за добиване на енергия за задвижване на сателити.

Открити са повишени (но не вредни) нива на този радиоактивния изотоп в Германия, Италия, Австрия, Чехия и Норвегия в периода от 29 септември до 3 октомври, се казва в съобщението, публикувано на страницата на германската Федерална служба за радиационна защита. Във въздуха в Холандия и Франция не са открити повишени нива на радиоактивно замърсяване.

В Германия рутений-106 е измерен със стойности между няколко микробекерела и 5 микробекерела на кубичен метър (μBq / m3) въздух, което е необичайно, но не представлява опасност за общественото здраве. Най-високата стойност е открита във Виена, 42 mBq / m3 (милибекерела на кубичен метър). Това също не е много по-високо от естествения радиационен фон, тъй като дозата на облъчване е с около 1% по-висока.

От Холандския кралски институт за обществено здраве също успокоиха обществеността, че завишените радиационни нива нямат практически ефект върху човека или околната среда.

И тъй като нито едно от измерванията, не е показало радиационни нива, вредни или опасни за човешкото здраве, информацията за аномалията премина някак незабелязано. Въпреки това, случилото се е необичайно и отговорът на въпроса на какво се дължи скокът в радиоактивността, остава мистерия.

Говорител от немската служба обаче, твърди, че радиацията идва от Източна Европа. Точното място на източника остава неизвестно, но според специалистите, че най-вероятно идва от Урал, Русия. Властите не изключват и други места в Южна Русия.

Снимка: RIVM, Rijks instituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - Карта на отчетените повишени нива на рутений-106 в Европа

И преди да ви настръхнат косите, експертите категорично изключват възможността за авария в ядрена електроцентрала. Ако случаят бе такъв, рутений-106 нямаше да е единственото радиоактивно вещество с повишени нива.

Нещо подобно се случи и през януари и февруари тази година, но тогава радиоактивният елемент беше йод-131. Тогава френският Институт за радиационна защита и ядрена безопасност (IRSN) съобщи за пикове в нивата на изотопа в цяла Европа, от Испания до Финландия.

Снимка: IRSN - Прахообразен йод-131 (стойност +/- несигурност) в атмосферата (μBq / m3)

И при този случай, някои експерти посочиха с пръст към Източна Европа.

Появиха се дори някои любопитни и стряскащи слухове и теории в изданието МotherВoard, според които Русия тайно е тествала тактическо ядрено оръжие в Арктика. Оказа се обаче, че реалността е много по-банална и далеч от апокалиптичния сценарий на изданието.

Експерти посочват, че ако е имало ядрен опит, щяха да се регистрират повишени нива на повече от едно радиоактивно вещество. Подобно на рутений-106, йод-131 също се използва за медицински цели и повишението най-вероятно идва от някоя фармацевтична компания за производство на радиоактивни лекарствени средства.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • mire
  Отговор
  1 18:39  15.10.17
  Бабо Бабо дядо има ц.ци а дремеми на к.ра

  Коментиран от #2

 • селянка
  Отговор
  2 19:28  15.10.17

  До коментар #1 от "mire":

  Идва от самолетите , изхвърлят нещо , което мирише на нещо изгоряло / определям го като изгоряла запръжка от лук /. Усеща се когат си в извън населено място .

  Коментиран от #3

 • mire
  Отговор
  3 19:35  15.10.17

  До коментар #2 от "селянка":

  Ама кУрмит лук или Вчесън лук?
 • селянка
  Отговор
  4 19:38  15.10.17
  Идва от самолетите , изхвърлят нещо , което мирише на нещо изгоряло / определям го като изгоряла запръжка от лук /. Усеща се когато си в извън населено място .

  Коментиран от #5


 • mire
  Отговор
  5 19:40  15.10.17

  До коментар #4 от "селянка":

  Що е то?
 • Фалшиви новини
  Отговор
  6 20:00  15.10.17
  Важното е ,да има Русия в тази новината, един вид всичко лошо идва от Путин....
 • соросче
  Отговор
  7 20:02  15.10.17
  Аз предлагам да обвиним руснаците.
 • некойси
  Отговор
  8 07:41  17.10.17
  Да не би да са думнали пак някой реактор в Украйна и да си траят?

Напиши коментар:


Публикувай