954 0

Ето защо е супер полезно да включим карфиол и броколи в ежедневното си меню

Милена Трачева

Ежедневният прием на зеленчуци като карфиол, броколи или зеле може да предотврати много здравословни проблеми — от артрит до сърдечни заболявания. Как? Ами, кръстоцветните зеленчуци се грижат за доброто здраве на храносмилателната ни система и по-конкретно за доброто здраве на вашите черва.

Това важно заключение е изведено в ново проучване, публикувано в Journal of Functional Foods.

Изследването, проведено от научен екип от университета на Пенсилвания, установява, че мишките, получавали към храната си броколи, се справят по-добре с храносмилателните проблеми, като колит или пропускливост на черва.

Вероятно това се дължи на съединение, което се разгражда в стомаха. Получените вещества активират рецептор, наричан арилов въглеводород. Той поддържа здрави вътрешностите, лигавицата им и бариерната функция. Силната бариера предпазва червата от токсини и патогени, като в същото време позволява усвояването на полезните съставки. Здравите черва намаляват риска от възпаления, а оттам и от болести като артрит и сърдечни заболявания.

Количеството броколи, давано на мишките по време на изследването, е било 15 % от дневната им дажба храна. Когато това бъде приравнено към човешки порцион, се получават три и половина чаши броколи или карфиол на ден.

За повечето хора това количество е неприемливо, но според водещия автор на това изследване Гари Пърдю, дори една чаша би дала добри резултати.

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, карфиол, зеле и спанак са богати и на витамин К, който е важен за сърцето.Напиши коментар:


Публикувай