16 Октомври, 2017 10:01, обновена 21 Юли, 2022 16:57 2 480 0

Ето защо е супер полезно да включим карфиол и броколи в ежедневното си меню

  • полезно-
  • карфиол-
  • броколи-
  • разнообразно хранене-
  • хранителен режим-
  • ежедневно меню-
  • зеленчуци

Ежедневният прием на зеленчуци като карфиол, броколи или зеле може да предотврати много здравословни проблеми — от артрит до сърдечни заболявания. Как? Ами, кръстоцветните зеленчуци се грижат за доброто здраве на храносмилателната ни система и по-конкретно за доброто здраве на вашите черва.

Това важно заключение е изведено в ново проучване, публикувано в Journal of Functional Foods.

Изследването, проведено от научен екип от университета на Пенсилвания, установява, че мишките, получавали към храната си броколи, се справят по-добре с храносмилателните проблеми, като колит или пропускливост на черва.

Вероятно това се дължи на съединение, което се разгражда в стомаха. Получените вещества активират рецептор, наричан арилов въглеводород. Той поддържа здрави вътрешностите, лигавицата им и бариерната функция. Силната бариера предпазва червата от токсини и патогени, като в същото време позволява усвояването на полезните съставки. Здравите черва намаляват риска от възпаления, а оттам и от болести като артрит и сърдечни заболявания.

Количеството броколи, давано на мишките по време на изследването, е било 15 % от дневната им дажба храна. Когато това бъде приравнено към човешки порцион, се получават три и половина чаши броколи или карфиол на ден.

За повечето хора това количество е неприемливо, но според водещия автор на това изследване Гари Пърдю, дори една чаша би дала добри резултати.

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, карфиол, зеле и спанак са богати и на витамин К, който е важен за сърцето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА