Last news in Fakti

17 Октомври, 2017 05:45 2 326 0

6 съвета за майки: Пригответе вкусно бебешко пюре

  • бебешко пюре-
  • приготвяне-
  • зеленчуци-
  • месо-
  • домашн храна-
  • домашно приготвено-
  • бебета-
  • майки

Когато настъпи моментът за захранване на бебето, пред майките се появява дилемата — дали да си приготвят бебешко пюре вкъщи или да купуват готово от магазина?

Въпреки че готовите пюрета спестяват време и усилия, много майки предпочитат домашно приготвено бебешко пюре, защото са на мнение, че е по-здравословно за бебето от купешкото. Съставките, които се слагат в него са най-вече по избор на майката. Според някои педиатри, захранването с домашни пюрета става по-лесно и това е едно от основните им предимства. Така детето свиква по-бързо да се храни с по-гъста храна.

Други лекари твърдят, че домашно приготвеното пюре може да отключи апетита на детето. Причината се крие в съставките — „по-шарената“ бебешка храна, стимулира любопитството на малките. А на свой ред, плодовете и зеленчуците в домашните пюрета успяват да запазят значителна част от полезните си вещества и по този начин осигуряват необходимите на бебето витамини и минерали. В общи линии, домашно приготвеното пюре има доста предимства.

За да направите наистина вкусно бебешко пюре не е нужно да притежавате уникални кулинарни умения, просто следвайте тези 6 лесни съвета:

1. Най-важното изискване е плодовете и зеленчуците да бъдат чисти и по възможност градински. Ако все съмнявате в състава на купените плодове и зеленчуци — накиснете ги в студена вода за 1 час.

2. Обикновено захранването на малчуганите започва със зеленчукови и плодови пюрета, местно — зеленчукови пюрета, след определен период от време може да се премине на каши на зърнена основа (ориз, царевица или картофено нишесте) и попари със сирене.

3. В началото е добре да започнете захранването с картофени и морковени пюрета, които са по-лесносмилаеми от малките. След известно време вече можете и да разнообразите пюретата със сезонни плодове.

4. Най-добре е зеленчуците/плодовете да се сварят на пара като следите да не се преварят, за да се запазят полезните им съставки.

5. След като сварените продукти се пасират се добавя малко вода, преди да пасирате (в зависимост от желаната гъстота).

6. Гответе само за конкретното ядене, ако бебето не е успяло да изяде приготвената от вас храна, по-добре я изхвърлете. Не е препоръчително да оставяйте остатъците за дояждане, освен ако не са консервирани по правилния начин. Най-лесният начин да направите това е като затворите в бурканчета пюрето и ги поставите легнали в съда за варене. Покривате бурканчетата с вода, след което се варят около 25 минути.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА