1 021 0

Как децата усвояват майчиния си език?

Учени откриха, че това става чрез универсален тембър в гласа на майката

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Как децата се научават да говорят? Какво е онова, което им помага да усвоят майчиния си език?
Всеизвестно е, че децата, чиито майки са по-приказливи и "разговарят" често с невръстните си отрочета, се научават да говорят по-рано. Причината за това се крие във факта, че те по-често чуват майчиния глас — независимо дали той разказва история, чете приказка, обяснява света около тях или им чете новините от деня.

Сега екип от изследователи от университета Принстън дават обяснение на това.

С помощта на компютърен алгоритъм те разкриват, че майките от всички краища на света, променят тембъра на гласа си и говорят по-напевно на децата си. Именно това помага на малчуганите да научат езика, на който им се говори.

В проучването си изследователският екип установил, че когато говорят на децата си, майките променят гласа си. Тембърът му става по-висок, като същевременно звуковите вибрации стават са по-чести от обикновено. Именно така те помагат на малките момчета и момичета да усвоят езика.

Правилото се оказва валидно, независимо от езика, който се говори — български, английски, френски, японски, иврит или суахили — промяната на тембъра е универсална.

Това не само улеснява научаването на езика, а и задейства емоционалния спектър на детето.

За да получат резултатите от своето изследване, учените записали речта на майки, които си играят или четат на децата си на възраст между 7 и 12 месеца. За сравнение били записани и разговори, които майките провеждали с непознати възрастни.

Промяна в тембъра била отчетена само при общуването с дете.

В изследванията са участвали жени, които говорят английски, френски, немски, иврит, унгарски, мандарин, полски, руски и испански език.Напиши коментар:


Публикувай