Last news in Fakti

22 Октомври, 2017 05:44 6 828 6

10 лесни стъпки, с които да намалите диоптрите си

  • очи-
  • упражнения-
  • диоптър-
  • лесно-
  • корекция-
  • зрение
10 лесни стъпки, с които да намалите диоптрите си - 1
Снимки: shutterstock

В наше време все повече хора прекарват голяма част от деня си втренчени в екрана на монитора или в нещо, което е на малко разстояние пред тях. По този начин очите се натоварват за продължителен период от време с едно и също нещо и постепенно периодичната умора води до влошаване на зрението.

За щастие има редица методи за гимнастика на очите, които са ефективни и наистина заздравяват очите, предпазват ги от преждевременни здравословни проблеми и помагат за възстановяване на зрението без лекарска намеса. Разбира се, най-важният фактор за успеха на подобни упражнения е те да се правят правилно и редовно.

Ето няколко лесни упражнения разработени от Мирзакарим Норбеков, които ще отнемат само 15 минути от времето ви и можете да правите дори по време на работа.

Поглед в тъмнината

Поставете лактите си на масата. Затворете очи и сложете ръцете си върху тях. Отпуснете се и погледайте в тъмнината. Задръжте в това положение 1-3 минути.

Движение на очите встрани

Станете или седнете изправен. Гледайте напред. Без да движите главата си, погледнете наляво. Съсредоточете се върху това, което виждате. След това погледнете надясно. Съсредоточете се върху това, което виждате. Премествайте погледа от едната страна към другата 5 пъти. Повторете този цикъл три пъти.

Движение на очите нагоре и надолу

Седнете изправен и гледайте напред. След това погледнете нагоре и се съсредоточете върху това, което виждате. Погледнете надолу. Не се страхувайте да набръчкате чело или да се намръщите. Погледнете нагоре и надолу 5 пъти. Повторете целия цикъл 3 пъти.

10 лесни стъпки, с които да намалите диоптрите си

Преместване на погледа диагонално

Гледайте напред. Погледнете надолу и наляво. След това преместете погледа си по диагонала и погледнете нагоре и вдясно. Съсредоточете се върху това, което виждате. Повторете 5 пъти, а след това направете същото в другата посока. Повторете целия цикъл 3 пъти.

Въртене на очите

Седнете изправен и се отпуснете. Погледнете наляво и започнете бавно да въртите очите си посока на часовниковата стрелка. Направете 5 пълни кръга по часовниковата стрелка, след това 5 обратно на часовниковата стрелка. Повторете целия цикъл 3 пъти.

Близък и далечен фокус

Фокусирайте погледа си върху молив. Той трябва да е на разстояние 20-30 см от очите. След това погледнете към някакъв далечен обект. Съсредоточете се върху него и се опитайте да го разгледате в детайли. След това отново погледнете молива. Премествайте така погледа си 5 пъти. Повторете целия цикъл 3 пъти.

Концентрация — първи вариант

Седнете изправен. Погледнете напред. Погледнете в точката между веждите. Съсредоточете се върху това, което виждате в рамките на няколко секунди. Тогава пак погледнете напред. Премествайте погледа си така 5 пъти. Повторете целия цикъл 3 пъти.

Концентрация — втори вариант

Седнете изправен. Погледнете напред. Погледнете след това върха на носа в продължение на няколко секунди. След това отново гледайте напред. Повторете 5 пъти. Повторете целия цикъл 3 пъти.

Масаж — първи метод

Затворете очи. Силно стиснете очи в продължение на 2-3 секунди. След това отпуснете мускулите около очите. Отново стиснете очи. Повторете 10 пъти.

Масаж — втори метод

Затворете очи. Нежно масажирайте клепачите си с кръгови движения. Леко натиснете. Не натискайте прекалено силно. Направете 10 кръгови движения, отначало по часовниковата стрелка, след това обратно на часовниковата стрелка.

10 лесни стъпки, с които да намалите диоптрите си


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PlimP

    3 7 Отговор
    на ба ти фарчилото

    Коментиран от #2

  • 2 Много си прост

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "PlimP":

    По въпроса има издадени и няколко книги. Едната е от Илия Илиев и се казва "Съвършено зрение с йога". Описват се същите техники, както и други. Същността на описаните упражнения и помощта им за зрението се заключава в това, че с годините мускулите, които движат очната ябълка, отслабват. Тя става по-мудна и по този начин не оправя фокуса. Така някои виждат добре надалече, други на близко. С упражненията се връща тонусът в тези мускули и зрението се подобрява.
  • 3 Ели

    5 2 Отговор
    Има донякъде полза от тази гимнастика на очите. Тренирането на мускулите може да се сравни с присвиването на очите което правим, когато не виждаме добре.
  • 4 ДЕДО ВЛАДИКА

    3 0 Отговор
    Намерете инфо в нета за д-р Неумивайкин, и четете !
  • 5 RElex Smile

    1 3 Отговор
    Това са мечтите на късогледата авторка.

    Коментиран от #6

  • 6 будист

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "RElex Smile":

    абсолютно, нося очила от дете и съм пробвал всичко и не е да кажеш да съм бил повърхностен...диоптера ми не се е понижавал ама хич. Дори напротив, растеше си докато не станах на 25, не спрях да уча и явно нещата се кротнаха от само себе си и вече 20 години така.