Last news in Fakti

21 Октомври, 2017 17:02 2 399 5

Нямате представа колко много си приличаме с делфините (ВИДЕО)

  • делфини-
  • хора-
  • сходство-
  • поведение-
  • социално поведение-
  • морски бозайници

Изследователите откриха сходство в социалното и културното поведение на делфините и хората

Нямате представа колко много си приличаме с делфините (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Има поразителни прилики в социалното и културното поведение на делфините и хората. И тези прилики са много по-големи, отколкото сме си мислили. Това се твърди в ново проучване, което обаче, заявява, че морските бозайници никога няма да могат да постигнат успехите на хората.

Констатациите на изследователите са публикувани в списание Nature Ecology & Evolution.

Предишни изследвания разкриват много прилики между морските бозайници и хората. Китовете и делфините, също като нас, се обединяват в групи, взаимодействат си с други видове, комуникират един с друг (те дори имат свои собствени наречия), предават своите умения на следващите поколения. Например афалите могат да използват прости инструменти, а косатките се наричат помежду си по име.

Екип изследователи, водени от д-р Киърън Фокс от Станфордския университет в Калифорния, проследява поведението на 90 вида китове, делфини и морски свине, като открива връзка между размера на мозъка и социалните и културни черти.

Изследването показва, че китовете и делфините могат да постигнат по-високи когнитивни и социални умения, отколкото мислехме. Големият въпрос е обаче как видове, които са толкова различни — като приматите и китоподобните — са успели да развият сходни поведения.

Това е първото проучване на базата на толкова голям набор от данни за размерите на мозъка на китове, делфини и морски свине и тяхното социално поведение. И са намерени "солидни доказателства", че китоподобните бозайници имат сложни социални поведения, подобно на хората. В проучването авторите очертават редица черти, които тези морски бозайници споделят с хората. Например, те могат да образуват сложни взаимоотношения и да работят заедно за взаимна изгода. Те също така учат другите как да ловуват и използват инструменти, както и ловуват в сътрудничество.

"Без съмнение, коеволюцията на мозъка, социалната структура и поведението на морските бозайници предоставя уникален и поразителен паралел с големите мозъци и хиперсоциалността на хората и другите примати на сушата" — заяви д-р Сузане Шулц от Университета в Манчестър, съавтор на изследването.

Мозъкът на тези животни може да се е развил по същия начин, както при приматите и човека, според т. нар. хипотеза на социалния мозък.

Според нея в процеса на еволюция, човешкият мозък нараства, така че хората могат да се организират в големи и сложни социални групи.

За първи път обаче е намерена връзка между социалното поведение и размера на мозъка при тези същества.

"За да стигнем до по-обща теория на човешкото поведение, трябва да разберем това, което прави хората толкова различни от другите животни" — заяви д-р Майкъл Мутукришна от Лондонското училище по икономика (LSE), съавтор на изследването.

"За съжаление, те няма да могат да копират огромните ни мегаполиси и технологии, защото не са развили противостоящи палци", добави Сузане Шулц.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    4 8 Отговор
    това значи че и делфините са лоши
    защото според мене няма по лошо от човека
  • 2 Кибик

    3 4 Отговор
    Ще приема новината ако има доказателства че делфините пият ракия и псуват на майка
  • 3 Шляхтиц

    1 1 Отговор
    До Васик Атанасова. Аз лично нареждам човека по гадост и уродливост до комодския варан, който убива жертвите си не със сила, ловкост, бързина и умения, а като ги инфектира с отровната си слюнка и животните умират в адски мъки. Един велик учен, Жак Ив Кусто беше казал: Тази планета Земя друг проблем освен човека тя няма.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    0 0 Отговор
    имаше изследване наскоро, че делфините били силно хомосексуални и плю.ели женски само за размножаване, иначе мъжките си "другарували".