1 445 0

Писмо от „Титаник“ се продаде за рекордна сума

Автор на ръкописа е бил пътник от първа класа

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Писмо на пътник, загинал при потъването на легендарния кораб "Титаник", беше продадено на търг във Великобритания за рекордната сума от 126 000 паунда, пише британският вестник Guardian.

Организатор на търга, който се проведе в градчето Девицес, графство Уилтшир, беше аукционната къща Henry Aldridge & Son ("Хенри Олдридж енд Сън").

Писмото е било написано на 13 април 1912 година, денонощие преди фаталния сблъсък с айсберга. Негов автор е пътник от първа класа на име Александър Оскар Ховерсън. Той адресирал писмото до своята майка, която го очаквала в Ню Йорк.

Снимка: Henry Aldridge & Son

В него, Ховерсън пише: "ако всичко върви добре, ще пристигнем в Ню Йорк в сряда". Но в 23:40 часа вечерта на 14 април 1912 г. (неделя) "Титаник" се блъска в айсберг и потъва два часа и четиридесет минути по-късно – в 2:20 часа сутринта на 15 април 1912 г. (понеделник).

Писмото било открито в джобния тефтер на Ховерсън, след откриването на тялото му. То е от три страници и е един от малкото запазени ръкописи, оцелели след потъването на трансатлантическия кораб.

След намирането му, то е изпратено до адреса, към който е трябвало да стигне и оттогава се съхранява като семейна реликва.

Най-скъпо продаденото писмо от "Титаник" до сега бе ръкопис, написан 8 часа преди потъването на кораба. Сумата, която бе платена за него беше 119 000 паунда по време на търг през 2014 г.

До момента рекордът от продадено на търг писмо от „Титаник“ бе установен през 2014 година, когато лотът бе купен за 119 000 паунда. Писмото е било написано 8 часа преди инцидента.

Сред другите предмети, намерени на кораба и участвали в търга, са били връзка ръждясали ключове, принадлежала на стюард, успял да се спаси. Тя беше продадена за 76 000 паунда. Освен това, неизвестен купувач, е дал 24 000 паунда за непубликувани до момента снимки на парахода.

Освен пътнически лайнер, "Титаник" е бои и пощенски кораб, който трябвало да достави писма и бандероли в САЩ.

Снимка: Henry Aldridge & Son

Великобритания


Още по темата

 • Пиратите отново атакуват

  Пиратите отново атакуват

  Пирати са отвлекли шестима пасажери от германски товарен кораб, съобщи The Sun Daily. Нападението е станало край бреговете на Нигерия. Сред ...
  24.10.2017
  894
  0

Напиши коментар:


Публикувай