24 Октомври, 2017 13:37 3 651 1

Кожата ни "помни" всяка рана и възпаление

  • човешка кожа-
  • кожа-
  • помни-
  • рани-
  • наранявания-
  • порязване-
  • възпаление-
  • псориазис-
  • стволови клетки

Това изследване може да помогне на учените да разберат повече за заболявания като псориазиса

Кожата ни "помни" всяка рана и възпаление - 1
Снимка: shutterstock

Наранявания, охлузвания, порезни рани и всякакви други повреди, които причиняват възпаление на кожата, се "помнят" от стволовите клетки в нея. Това твърди ново изследване, публикувано в списание Nature.

Според неговите автори от университета Рокфелер в Ню Йорк, тялото ни използва тези "спомени", за да се лекува по-бързо при всяко следващо нараняване.

И макар стволовите клетки в човешката кожа да нямат способността, присъща на мозъка, да образуват памет, това изследване показва, че тези невероятни клетки регистрират минали преживявания, за да подобрят оздравителните си способности и да възстановят тъканта по-бързо при бъдещи наранявания.

Учените отбелязват, че стволовите клетки съхраняват своеобразна "база данни" за всички възпалителни процеси, които организмът ни е преживял. След всяко следващо нараняване, те се пренастройват за най-ефективно противодействие.

Това изследване е първото доказателство, че нашата кожа е способна да създава "спомени" и да се "учи" от тях и може да помогне на експертите да подобрят разбиранията си и методите на лечение при редица заболявания, твърдят изследователите от университета Рокфелер.

"Подобрявайки способността на кожата да се справи с възпаленията, тези спомени ѝ помагат да запази целостта си, което е полезно при лекуването на различни наранявания", обяснява Илейн Фукс, част от екипа, провел изследването.

"Тази памет обаче, може да има и пагубни ефекти, като например да допринесе за създаването на рецидив при някои възпалителни заболявания като псориазис", допълва тя.

При заболявания като псориазиса, при който жизненият цикъл на кожните клетки се ускорява, върху кожата се образуват т.нар. „плаки“ от груба тъкан, които са розови или сиви на цвят, покрити със сребристобели люспи. Сега, тези нови открития, могат да се използват, за да се намери начин да се забави бързата реакция на кожата и проблемът да се контролира, а защо не и да се премахне напълно.

Експерименти с мишки показали, че наранените повторно участъци на кожата зарастват два пъти по-бързо, в сравнение с останалото кожно покритие на тялото им. Травмите значително повишават активността на гените в стволовите клетки и ги правят по-чувствителни към уврежданията.

Казано по друг начин, нараняванията поставят клетките във висока степен на тревога и до известна степен те остават по този начин, за да могат да реагират веднага при повторна "атака".

Учените открили, че генът Aim2, отговорен за сензорния протеин "увреждане и опасност", по-специално, играе изключително важна роля в целия процес. Чрез активирането си, след първото възпаление, той може бързо да даде на лечебните стволови клетки тласък при следващо нараняване.

Повечето кожни клетки не се задържат достатъчно дълго върху телата ни, за да "запомнят" инфекциите. Изследователите обаче, открили, че стволовите клетки се намират по-дълбоко в епителната тъкан.

"По-доброто разбиране на начина, по който възпалението засяга стволовите клетки и другите компоненти на тъканите, ще революционизира разбирането ни за много заболявания, включително рак. Освен това би могло да доведе до разработването на нови терапии и методи за лечение", заявява друг член на изследователския екип — Шрути Найк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Именно

    5 0 Отговор
    това мисля е известно от близо 30 години поне.
    Даже българин е изледвал ... или експериментирал в/у себе си по-точно :) Румен Антонов (разказва за това в книгата си)
    Интересно е чевек да сравни някои такива факти, за да си даде сметка за процесите и "скоростта" с която разни открития и лекарства стигат до пазара (или по-често НЕ стигат, защото не би било изгодно за разни фармацевтични компании!)