1 326 1

Тревожна новина за жените с тегло под нормата

Според експерти при тях менопаузата може да настъпо много по-рано

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Според ново изследване, публикувано в списание Human Reproduction жените, които като подрастващи или в средна възраст са били с тегло под нормата, са много по-склонни да преминат през менопаузата, преди да навършат 45 години.

Учени от Масачузетския университет в САЩ са стигнало до това заключение по време на изследване, проследяващо промените при близо 80 000 жени от младите им години до момента на навлизане в менопауза. След това анализирали информацията, събрана при дългогодишните им наблюдения в периода 1989-2011 г., пише научното издание Eurekalert

Учените отчели индекса на телесната маса, който използва съотношението на теглото на човек и ръста му, разпределението на мазнини по тялото, промяната на теглото с годините и времето на настъпване на менопаузата.

Резултатите показали, че при прекалено слабите жени има с 30% по-голяма вероятност да преминат през ранната менопауза, отколкото при останалите жени.

Обикновено менопаузата настъпва след 45-годишна възраст, но в някои случай, това може да се случи и по-рано — между 40 и 45 години.

Това се отнася за жени, чието тегло е под нормата, а в тийнейджърските си години са били свръх слаби или са имали драматични загуби на тегло няколко пъти. В тази графа попадат и жени, които са страдали от хранителни разстройства като анорексия.

"Нашите открития са от съществено значение за жените и техните лекуващи лекари", заяви ръководителят на изследването д-р Катлийн Зегда, по време на изявление пред Европейското общество по човешка репродукция и ембриология. "Жените с поднормено тегло могат да помислят и да обсъдят възможните последици от тези открития с лекарите си."

Все още не е съвсем ясно каква е връзката межди поднорменото тегло и началото на менопаузата, макар да е известно, че резките промени в теглото влияят на менструалния цикъл. Тази аномалия е известна като аменорея и е следствие на хормонален дисбаланс, причинен от рязка загуба на тегло.

При жените с наднормено тегло, от друга страна, изглежда има по-малък риск от ранна менопауза.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Патето Яки
    Отговор
    1 19:51  29.10.17
    Пък мъжете са зле като ги хване моно-пауза.

Напиши коментар:


Публикувай