1 649 3

Откриха най-старата жертва на цунами

Огромна вълна, заляла Папуа Нова гвинея прези 6000 години

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Тайнствени частичен череп, открит в Папуа-Нова Гвинея през 1929 г. е принадлежал на най-старата жертва на цунами, известна в света, съобщи BBC News.

Някога учените предполагаха, че черепът принадлежи на изчезнал човешки вид, но сегашното откритие го превръща в още по-невероятна и важна находка.

Изследователите съобщават, че нови изследвания на утайките, в които е намерен 6000-годишният череп, показват забележителни прилики с тези, взети от района на смъртоносното цунами връхлетяло същата област през 1998 г.

Черепът е открит още през 1929 г. до град Аитапе, на около 12 километра от северното крайбрежие на Папуа-Нова Гвинея. Той е една от най-ранните човешки останки, открити на остров Нова Гвинея и първоначално бил грешно разпознат като череп на човек от вида Изправеният човек (Homo erectus) — предшественик на Homo antecessor и на съвременните хора (Homo sapiens), изчезнал преди около 140 000 години. По-късно учените осъзнават грешката си, като датират възрастта му на 6000 години.

Едва сега обаче, чрез изследването на утайките е установено, че върху района, който преди е бил крайбрежна лагуна, е връхлетяла огромна вълна цунами по времето, когато този човек е живял в района. Учените вярват, че именно това природно бедствие е причинило смъртта му.

Папуа Нова Гвинея


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 17:35  29.10.17
  Заглавието е уникално! Откриха най-старата в света, жертва на цунами
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  2 17:37  29.10.17
  Предлагам: "Окриха най-старата жертва на цунами в света"
 • 3 19:05  29.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай