1 381 7

Как ни влияе смяната на часа?

Иво Стойнев

Задава се поредната октомврийска смяна на часа, която ще ни осигури възможност за еднократно удължаване на съня с един час. Предстои един от онези уикенди, след които усещането, че не сме си доспали обещава да бъде малко по-приемливо. Дали обаче ще е трайно?

През нощта в събота срещу неделя ще върнем стрелките на часовника с един час назад и ще влезем в астрономическото часово време. Зимната смяна на часа осигурява един час повече за сън през нощта, когато се извършва. Факт е обаче, че в понеделник ще трябва да се събудим по-рано, отколкото сме свикнали да го правим досега. Така в дългосрочен план смяната на часа и връщането на времето има по-скоро негативен ефект върху качеството на съня.

Проблемите със съня след смяна на часа са напълно обясними. Обясняването на появата им помага те да бъдат и успешно профилактирани.

Въпросните нарушения на съня се появяват вследствие на временно разстройство на биологичния часовник. То е провокирано от два фактора. От една страна, вечер ще се стъмва по-рано, а от друга – сутрин ще се съмва по-късно. Редуването на светлата и тъмната част на деня е изключително важен цикъл, определящ прехода между естествените за организма ни фази на сън и бодърстване.

Връзката между двата цикъла се осъществява посредством секрецията на хормона на съня мелатонин. Неговата синтеза в мозъка започва след залез слънце и бележи пик в по-късните часове на вечерта.

Това е времето, когато организмът естествено се подготвя за сън, като високите дози мелатонин в кръвта улесняват заспиването.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Българин
  Отговор
  1 15:26  28.10.17
  Аз лично смятам, че не трябва да се променя "времето" с 1 час, защото ползите са абсолютно никакви и по същество няма нужда да робуваме на остарели малоумни глупотевици на : даже и не знаем от кого точно са създадени! Обаче дори да не се промени това смахнато недоразумение, не смятам, че тук има място за преструвки, вайкане, пищене и страдание - нищо не става от смяната на времето на здравите, силните и в същото време отдадени професионалисти- истинските арийци- Български мъже и жени. Знам го от личен опит. Само "става" на слабите, негодните и хилавите нещаст..ци. Аз работя всеки ден, от дълги години без почивка, всеки ден по 8-12 ч. и в по голямата част съм толкова погълнат от задачи и професионални отговорности за качествено изпълнение на работата, която върша, че въобще на знам кога колко часа е. Е какво тогава е 1 час, когато си погълнат от професионално смислен, достоен, градивен и социално полезен животи - Нищо! Само за бездарните, безделниците, л..нар..и и слабац..те има "някакво"значение. Позор!

  Коментиран от #2, #6

 • Българка
  Отговор
  2 16:25  28.10.17

  До коментар #1 от "Българин":

  Започна добре...,градивно и накрая деградира ! Жалко !
 • FUCK OF
  Отговор
  3 19:39  28.10.17
  КАК СЕ ОТРАЗЯВА СМЯНАТА НА ВРЕМЕТО....? КОФТИ .....
 • Радо
  Отговор
  4 19:48  28.10.17
  Цял час на аванта за секс!!!...но вероятността е 50%, аз съм навит, остава само и жената да се съгласи!!!
 • Стига!
  Отговор
  5 20:12  28.10.17
  Време е да спрем да объркваме времето!
 • Жужу
  Отговор
  6 22:33  28.10.17

  До коментар #1 от "Българин":

  Аз съм против промяната на времеотчитането по часовника - просто, защото никой не може да върне движението, събитията назад. Затова тази простотия е напълно ненужна - да връщаш стрелките на часовника е като да идеш на кино вчера...мисията невъзможна. Но простотията на политици край няма и не е от днес. Но си прав, че работата поглъща и времето не се усеща понякога... Зависи какво работиш? Ако работиш нещо приятно, не се усеща. Ако обаче заваряш, а на метри от теб пръскат метали с пистолет и лаковите пари ги дишаш, всяка секунда работа те вбесява... а мижавите пари, които ти дават те карат да очакваш края на работата като хамстер, очакващ вечеря след два дена сам вкъщи... Връщането на стрелките е дивотийка. Аз бих го отменил. Тук няма оправия от стотици години и едва ли ще се оправи някога. А гонейки разписание на автобус, риска да объркаш нещата е от малкото проблеми, ако алармата не си я сверил. Влияе светлината на деня, върху работата, не самата смяна на времето. Зависи какво работиш? Ако си на затворено осветление не те бърка.

  Коментиран от #7

 • Българин
  Отговор
  7 08:52  29.10.17

  До коментар #6 от "Жужу":

  Разбирам те и приемам така направеното уточнение. Но само да ти кажа, че ако и ти работиш така както съм писал и не си доволен от средата в която работиш, може би е време да се огледаме около нас за други - подобни на нас и да потърсим истинска промяна, а не тази която пумя.и и усров..и ни "предлагат" вече толкова много години.

Напиши коментар:


Публикувай