1 621 16

Какво знаете и не знаете за веганизма?

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Днешният първи ноември, освен празник на народните будители, се оказа и световен ден на веганството.

В България са възприети три понятия, които характеризират начин на живот, според който човек живее без да участва в експлоатацията на животни - веган, веганство или веганизъм.

За първи път световният веган ден е честван, на днешната дата, през 1994 година, по случай празник на Луис Уалис, председател на веганската асоциация. Веганите по целия свят се събират и празнуват, а към тях се присъединяват и други хора, които в този ден не консумират никакво месо и други храни с животински произход (разбирайте яйца, мляко, масло, мед дори).

Веганската диета е дефинирана като такава в края на 40-те години на миналия век, от Лесли Крос, който предлага следното определение: Веганизмът е "принципът на освобождаване на животните от човешката експлоатация". Това негово определение, по-късно е изяснено така: "да се сложи край на използването на животни от човека за храна, стоки, работа, лов, животновъдство и всякаква друга употреба, включваща експлоатация на животните от човека".

Независимо дали сте противници на месото или не, днес имате добър повод да се запознаете с въздействието, което този вид субкултура може да има върху нашата планета.

Ето няколко любопитни и вдъхновяващи факта за световния ден на веганството:

- За да произведе един килограм говеждо месо в Калифорния се използват 2500 галона вода. Само една веганска храна може да спести 2500 галона вода!

- Повече от девет милиарда животни умират всяка година само в САЩ, за да произвеждат месо, млечни продукти и яйца.

- Средното ниво на холестерола на един американски месояден е 210, докато средният холестерол на веган е 133.

- Веганството спомага за промяната на гените, превръщайки ги в гени, предотвратяващи болести.

- 6 милиона селскостопански животни умират всеки час, за да се произвежда месо.

- Обединените нации заявиха, че отглеждането на животни за храна генерира повече парникови газове, отколкото всички автомобили и камиони в света.

- Вегетарианската диета всъщност е по-евтина от тази на месоядците.

- "Веганизмът" е анаграма на "спаси ме".

- Брад Пит, Бионсе и Бил Клинтън са вегани.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гоу©т
  Отговор
  1 10:20  01.11.17
  Честит празник тревопасни!

  Коментиран от #2

 • Плодоядни
  Отговор
  2 10:23  01.11.17

  До коментар #1 от "Гоу©т":

  Войната започва агейн!
 • Анонимен
  Отговор
  3 10:24  01.11.17
  Ехаа, квинтесенцията на неиздържаните вегански аргументи - на едно място! Че и три личности дадени накрая, да внушат модел на подражание... Нищо, че първият е пияница, втората е бездарница, а третият нахрани Моника Люински с наденица в Овалния Кабинет...
 • Русенец
  Отговор
  4 10:24  01.11.17
  Бил Клинтън е веган, ама Моника Люински не е !

 • Morgoth
  Отговор
  5 10:39  01.11.17
  Публикувано във факти.бг: "Веганството спомага за промяната на гените, превръщайки ги в гени, предотвратяващи болести" Интересно, може ли да видим кое научно изследване доказва това нещо? Колко поколения са правени тези изследвания? А влиянието на тези гени върху интелекта на следващото поколение какво е? Как сте отглеждали децата без никакви животински продукти за да порастнат здрави?
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  6 11:00  01.11.17
  Знам, че веганската диета причинява вреди на нервната система, а веганите са компактна, но досадна група функционални социопати, агресивно налагащи идеите им за равенство с животните.

  Коментиран от #14

 • Лопатата
  Отговор
  7 11:18  01.11.17
  Явно съм го пропуснал някъде в текста, та да попитам: Колко човекочаса труд на хора, ядящи месо, са нужни за осигуряване на 1 килограм веганска храна? Не ми се вярва всеки веган сам да си отглежда киноата и булгура. Моля вегана, който ще ми отговори, да включи цялата логистична верига, от производството до рециклирането на опаковките.
 • вегерасти
  Отговор
  8 11:23  01.11.17
  Веганите не ядат животни те ги подяждат !
 • 9 11:25  01.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Мимо
  Отговор
  10 11:49  01.11.17
  Научно е доказано, че всеки трети вегитарианец или веган е също толкова ненормален, колкото и другите двама...
 • Гост
  Отговор
  11 12:00  01.11.17
  За да ти се развива и функционира мозъка има нужда от месо.Ама то марулите нямат мозък.
 • воган
  Отговор
  12 12:19  01.11.17
  стига с тия вегани бе , нали са вегетариянци и т.н. нещо като гейска история е всичко те бегат ама никой не ги гони , яжте си фасуля там тихо и не се натрапвайте на другите.
 • Реалист
  Отговор
  13 12:36  01.11.17
  Ауу, голям страх някой да не им вземе пръжките. Пф.
 • Жужу
  Отговор
  14 17:15  02.11.17

  До коментар #6 от "Пазарен Либерализатор":

  И двете страни на спора имат своята логика... Аз самият не съм веган, ям и мляко и яйца, но ме е гнус от кръвта и спирам месото. А и ще свалям кила, а папратите ще ускорят процеса... Но препоръчвам веганството, не с насилие, а с разум, защото поемайки страха на заклано животно ние се изнервяме...усещах го чрез месото. Но възнамерявам да си купя и ново кожено яке, защото е здраво, надеждно и се износва дълги години, ако не ходиш в тръните. Екокожите са много крехки и лесно се късат и трият, за съжаление. Препоръчвам микрофибърните якета, здрави са, пазят от роса и ръмеж и траят! Така, че купувайки 1 яке за 6-7 години, аз спестявам 6-7 екокожи якета, на цената и повече от на естественна кожа и бензина за производство и дистрибуцията им. Понякога "еко"-то е сложно понятие. Едно умряло теле, често е по-еко на разход енергия, от 10-еко изделия... Сложен процес е анализа и не може да се пресметнат всички ползи и вреди... Подкрепям веганите, но не и с фанатични крясъци и терор от тяхна страна. Трябва разумност и личен избор, тогава веганството ще се възцари само навред!
 • боби
  Отговор
  15 17:54  02.11.17
  Веганите са секта не са добре с главите несъм тревопасно сега си хапвам пържолка тия да си ядат трева каквото искат да ядат но да не тормозят нормалните хора всякакви малоумници се навъдиха писва вече
 • Иво
  Отговор
  16 09:19  03.11.17
  Това е секта

Напиши коментар:


Публикувай