1 Ноември, 2017 10:09 4 376 16

Какво знаете и не знаете за веганизма?

  • веганизъм-
  • веган-
  • веганство-
  • световен ден-
  • храна-
  • животни-
  • експлоатация-
  • вегани
Какво знаете и не знаете за веганизма? - 1
Снимки: shutterstock

Днешният първи ноември, освен празник на народните будители, се оказа и световен ден на веганството.

В България са възприети три понятия, които характеризират начин на живот, според който човек живее без да участва в експлоатацията на животни - веган, веганство или веганизъм.

За първи път световният веган ден е честван, на днешната дата, през 1994 година, по случай празник на Луис Уалис, председател на веганската асоциация. Веганите по целия свят се събират и празнуват, а към тях се присъединяват и други хора, които в този ден не консумират никакво месо и други храни с животински произход (разбирайте яйца, мляко, масло, мед дори).

Веганската диета е дефинирана като такава в края на 40-те години на миналия век, от Лесли Крос, който предлага следното определение: Веганизмът е "принципът на освобождаване на животните от човешката експлоатация". Това негово определение, по-късно е изяснено така: "да се сложи край на използването на животни от човека за храна, стоки, работа, лов, животновъдство и всякаква друга употреба, включваща експлоатация на животните от човека".

Независимо дали сте противници на месото или не, днес имате добър повод да се запознаете с въздействието, което този вид субкултура може да има върху нашата планета.

Ето няколко любопитни и вдъхновяващи факта за световния ден на веганството:

Какво знаете и не знаете за веганизма?

- За да произведе един килограм говеждо месо в Калифорния се използват 2500 галона вода. Само една веганска храна може да спести 2500 галона вода!

- Повече от девет милиарда животни умират всяка година само в САЩ, за да произвеждат месо, млечни продукти и яйца.

- Средното ниво на холестерола на един американски месояден е 210, докато средният холестерол на веган е 133.

- Веганството спомага за промяната на гените, превръщайки ги в гени, предотвратяващи болести.

- 6 милиона селскостопански животни умират всеки час, за да се произвежда месо.

- Обединените нации заявиха, че отглеждането на животни за храна генерира повече парникови газове, отколкото всички автомобили и камиони в света.

- Вегетарианската диета всъщност е по-евтина от тази на месоядците.

- "Веганизмът" е анаграма на "спаси ме".

- Брад Пит, Бионсе и Бил Клинтън са вегани.

Какво знаете и не знаете за веганизма?


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоу©т

    29 3 Отговор
    Честит празник тревопасни!

    Коментиран от #2

  • 2 Плодоядни

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гоу©т":

    Войната започва агейн!
  • 3 Анонимен

    15 4 Отговор
    Ехаа, квинтесенцията на неиздържаните вегански аргументи - на едно място!
    Че и три личности дадени накрая, да внушат модел на подражание... Нищо, че първият е пияница, втората е бездарница, а третият нахрани Моника Люински с наденица в Овалния Кабинет...
  • 4 Русенец

    14 1 Отговор
    Бил Клинтън е веган, ама Моника Люински не е !
  • 5 Morgoth

    6 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Веганството спомага за промяната на гените, превръщайки ги в гени, предотвратяващи болести"
    Интересно, може ли да видим кое научно изследване доказва това нещо? Колко поколения са правени тези изследвания? А влиянието на тези гени върху интелекта на следващото поколение какво е? Как сте отглеждали децата без никакви животински продукти за да порастнат здрави?
  • 6 Пазарен Либерализатор

    21 4 Отговор
    Знам, че веганската диета причинява вреди на нервната система, а веганите са компактна, но досадна група функционални социопати, агресивно налагащи идеите им за равенство с животните.

    Коментиран от #14

  • 7 Лопатата

    3 4 Отговор
    Явно съм го пропуснал някъде в текста, та да попитам:
    Колко човекочаса труд на хора, ядящи месо, са нужни за осигуряване на 1 килограм веганска храна? Не ми се вярва всеки веган сам да си отглежда киноата и булгура.
    Моля вегана, който ще ми отговори, да включи цялата логистична верига, от производството до рециклирането на опаковките.
  • 8 вегерасти

    7 3 Отговор
    Веганите не ядат животни те ги подяждат !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мимо

    17 3 Отговор
    Научно е доказано, че всеки трети вегитарианец или веган е също толкова ненормален, колкото и другите двама...
  • 11 Гост

    8 4 Отговор
    За да ти се развива и функционира мозъка има нужда от месо.Ама то марулите нямат мозък.
  • 12 воган

    8 4 Отговор
    стига с тия вегани бе , нали са вегетариянци и т.н. нещо като гейска история е всичко те бегат ама никой не ги гони , яжте си фасуля там тихо и не се натрапвайте на другите.
  • 13 Реалист

    2 3 Отговор
    Ауу, голям страх някой да не им вземе пръжките. Пф.
  • 14 Жужу

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пазарен Либерализатор":

    И двете страни на спора имат своята логика... Аз самият не съм веган, ям и мляко и яйца, но ме е гнус от кръвта и спирам месото. А и ще свалям кила, а папратите ще ускорят процеса... Но препоръчвам веганството, не с насилие, а с разум, защото поемайки страха на заклано животно ние се изнервяме...усещах го чрез месото. Но възнамерявам да си купя и ново кожено яке, защото е здраво, надеждно и се износва дълги години, ако не ходиш в тръните. Екокожите са много крехки и лесно се късат и трият, за съжаление. Препоръчвам микрофибърните якета, здрави са, пазят от роса и ръмеж и траят! Така, че купувайки 1 яке за 6-7 години, аз спестявам 6-7 екокожи якета, на цената и повече от на естественна кожа и бензина за производство и дистрибуцията им. Понякога "еко"-то е сложно понятие. Едно умряло теле, често е по-еко на разход енергия, от 10-еко изделия... Сложен процес е анализа и не може да се пресметнат всички ползи и вреди... Подкрепям веганите, но не и с фанатични крясъци и терор от тяхна страна. Трябва разумност и личен избор, тогава веганството ще се възцари само навред!
  • 15 боби

    1 2 Отговор
    Веганите са секта не са добре с главите несъм тревопасно сега си хапвам пържолка тия да си ядат трева каквото искат да ядат но да не тормозят нормалните хора всякакви малоумници се навъдиха писва вече
  • 16 Иво

    2 1 Отговор
    Това е секта