1 745 1

Учени обясниха как точно влияе любовта на тялото

Събина Андреева

Всеки знае, че любовта ни кара да се чувстваме добре, но знаехте ли, че науката обяснява защо? Сега ще ви покажем някои от най-невероятните начини, по които е доказано научно, че любовта е добра за ума и тялото.

Любовта е естествено болкоуспокоително
Всички знаем, че прегръдките ни действат успокояващо и са толкова приятни. Но скорошни проучвания показват, че окситоцинът, който се освобождава по време на 10-20-секундна прегръдка може ефективно да се пребори с болката, особено ако говорим за главоболие.

Дори само ако гледаме снимка на любим човек, това може да накара болката да отшуми. Мозъкът асоциира образа на близкия с приятно преживяване, което прави болката по-поносима. От друга страна, учените са доказали, че сексуалната стимулация и особено оргазмът също действат много добре при блокирането на болката. Това е особено добър начин да се преборите с хронична болка в кръста, симптоми на артрит и схващания на мускулите.

Любовта се грижи за сърцето
Проучванията показват също, че жестовете от любов намаляват сърдечния ритъм до 50%. Това е много ефективно, особено в стресови ситуации, защото намалява риска от сърдечни заболявания в дългосрочен план.
Освен това, окситоцинът, познат още като хормона на любовта, намалява стреса, понижава кръвното налягане, повишава самоувереността и помага в борбата срещу депресията.

Любовта помага на тялото да се пребори с болестите
Жестовете от любов – от държането на ръце до сексуалната активност – повишават производството на ендорфини, което от своя страна заздравява имунната система.

По подобен начин хората с определени физически увреждания, наранявания и пр., които се чувстват обичани и подкрепяни, откликват много по-добре и по-бързо на терапия и лечение.

Любовта лекува безсънието
Хормоните на любовта (окситоцин и ендорфини) ограничават освобождаването на кортизол, който пък е хормонът на стреса, и така естествено подпомагат качеството на съня. Също така, количеството на добри хормони, което се освобождава по време на любовни ласки е доказано най-добрият метод за борба с безсънието и осигуряване на здравословен сън.

Любовта се бори успешно с пристрастяването и намалява абстинентните симптоми
Опиати, кокаин, никотин, алкохол – всички те са пристрастяващи, защото влияят на нивата на допамин в телата ни. Допаминът е хормонът, виновен за внезапните приливи на удоволствие, както и за ефекта от еуфорията.

Пристрастяването действа по същия начин. Но освен, че освобождава допамин, то увеличава и освобождаването на тестостерон и окситоцин, което пък ни кара да не искаме да се борим с пристрастяването.

Казано по друг начин, влюбването запълва живота ни с удоволствието и еуфорията, от които имаме нужда. От друга страна, когато човек е влюбен, докато се бори с дадено пристрастяване, буквално му помага да се справи и със страничните ефекти от самото пристрастяване като намаля желанието към субстанцията.

Любовта ни помага да живеем по-дълго
Проучвания показват, че хора в дългосрочни връзки, особено в брак, се чувстват по-здрави и жънат ползите от по-улегнал начин на живот (включително избора на храна, редовен режим на хранене, по-добра почивка, по-малко стрес и т.н.)
Брачният живот помага да се забави проявяването на някои генетично наследени заболявания. Така се доказва, че влюбените хора в здрави връзки живеят по-дълго.

Любовта е терапия
Любовта е сходна на терапия по много причини, като най-често това е така, защото хората искат да бъдат слушани и разбирани. От всички специалисти на света, човекът, който е най-способен да ви предложи ефикасна терапия, е партньорът ви.

Подкрепата на любимия ви човек е психически и физически основното „лекарство“, от което имате нужда, за да се справите със страховете си, депресията, тревогата и физическите проблеми.

Но любовта и отдадените връзки не се случват просто така. Ние избираме да обичаме, да работим върху връзката си, да се държим по-добре и най-накрая – да бъдем щастливи и да останем здрави.

Великият психолог Робърт Стърнбърг казва, че „Без да бъде изразявана, дори и най-великата любов е обречена да загине.“ Запомнете това, отворете сърцето си и покажете любовта си, защото това е най-ефективният начин да получите повече от нея.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Бесен Язовец
    Отговор
    1 20:43  01.11.17
    В момента ме боли главата и разглеждам снимки на бившата и главоболието се засилва това означвали че я мразя?

Напиши коментар:


Публикувай