Last news in Fakti

5 Ноември, 2017 08:43 10 640 11

Забравете за сивите човечета. Извънземните може би изглеждат точно като нас

  • извънземни-
  • приличат-
  • хора-
  • биолози-
  • учени-
  • оксфорд-
  • еволюция-
  • еволюционна теория-
  • теория на дарвин

Можете ли да познаете извънземно, ако го видите?

Забравете за сивите човечета. Извънземните може би изглеждат точно като нас - 1
Снимка: shutterstock

Когато става дума за извънземни, е трудно са се опише как изглеждат. Ако оставим на страна факта, че съществуват многобройни и най-разнообразни представи за външния им вид — от тези за високи сиви същества с големи празни очи до образа на малки зелени човечета — родени във въображението на хората, не трябва да забравяме факта, че нямаме никакви доказателства за съществуването им.

Това обаче не е попречило на група биолози от университета Оксфорд да създадат своята теория, според която извънземните може би изглеждат също като нас — хората.

Според учените извънземните форми на живот може да са еволюирали подобно на земните организми.

Процесът на естествен подбор, който е създал неизброимите видове на нашата планета, вероятно е протичал и на други планети, изтъкват учените. Това обаче не означава, че извънземните ще са досущ като нас — хората.

Екипът твърди, че всички наши потенциални чуждопланетни братя биха могли да са еволюирали посредством същите процеси и механизми, с помощта, на които сме възникнали ние. В основата на теорията им е залегнала еволюционната теория на Дарвин за произхода на видовете и естествения подбор.

Забравете за сивите човечета. Извънземните може би изглеждат точно като нас
Снимка: University of Oxford

Според тях извънземните форми на живот може да са се развивали, за да станат по-силни, по-сръчни и по-добре адаптирани към заобикалящата ги среда.

"Не можем да кажем дали извънземните ще ходят на два крака, или ще имат големи зелени очи", обяснява Сам Левин от катедрата по зоология на университета Оксфорд. "Въпреки това вярваме, че еволюционната теория е уникално допълнително средство, с което да се опитаме да разберем как ще изглеждат извънземните същества."

Естественият подбор е процес, описан от Дарвин, според който оцеляват най-приспособимите видове. На Земята това е довело до еволюцията на хората. На друга планета обаче, животът може да изглежда различно, в зависимост от условията.

На Земята еволюцията на видовете се задвижва от големи преходи, при които една група организми преминават на по-високо ниво. Това се е случило, когато едноклетъчните са еволюирали в многоклетъчни организми или когато са се образували първите общности от примати, които с течение на времето са продължили да се развиват, да се приспособяват към заобикалящата ги среда и да оцеляват, за да се стигне до момента, в който се е появило човечеството.

"Като прогнозираме, че извънземните преминават през такива основни преходи, както се е появил сложният живот сред видовете на Земята, можем да кажем, че еволюцията е до известна степен предвидима, и те би трябвало да приличат на нас", добави Левин.

Според неговото изследване извънземните сигурно са достигнали до подобни "механизми" като хората, за да "избягват конфликти, поддържат сътрудничество, да поддържат функционирането на организма".

"В статията си, ние предлагаме алтернативен подход, който се базира върху еволюционната теория, за да направим прогнози, които са независими от подробностите за Земята. Това е полезен подход, защото теоретичните прогнози могат да се прилагат за извънземни, които са от силиций, нямат ДНК, дишат азот", казва още ученият.

Забравете за сивите човечета. Извънземните може би изглеждат точно като нас


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любопитен

    9 1 Отговор
    А ако видим зелени учтиви човечета ко праим?

    Коментиран от #7, #9, #10

  • 2 Morgoth

    5 0 Отговор
    Един цитат от "Ветровете на времето" - една поне за мен не толкова интересна книга, но пък с интересна идея, очевидно писана по времето на студената война:

    https://chitanka.info/text/129/6#textstart

    ... Откриваха други хора, хора като тях.
    „Трябва да има някаква грешка, казваха те, когато се връщаха, когато започваха да постъпват рапортите. Не е възможно да са хора, не е възможно да са хора като нас!“
    Но анатомите казваха: „Те са хора.“
    Биолозите повтаряха: „Те са хора.“
    Психолозите потвърждаваха: „Те са хора.“
    В отделните светове съществуваха различия: в по-голямата си част несъществени колебания в кръвната група, в телесната температура, в цвета на кожата, в броя на гръбначните прешлени.
    Човекът не беше рядкост във вселената и връх на себичността бе да си въобрази, че е. ...
  • 3 SAAB

    18 1 Отговор
    Теорията на Дарвин е само хипотеза......самият той има резерви към нея , защото има огромна празнина и внезапна поява на вид !
    Човекът никога не е бил маймуна !
  • 4 А стига бе...

    6 2 Отговор
    Абе знаех си аз,че има нещо гнило със нашите съфорумци "стоян-ТО" и "юрист"...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 дядоЯго

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "любопитен":

    Отминавате. Защото учтивото зеленото човече зад храста е Пешо горския дет с*ре...

    Коментиран от #8

  • 8 Кобрата

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "дядоЯго":

  • 9 хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "любопитен":

    Няма как да ги видим, защото те смеят да ходят на "гости" само при свои съседи, които не са в НАТО:)
  • 10 некойси

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "любопитен":

    ... сменяме наркотиците с по-слаби.
  • 11 Анонимката

    2 0 Отговор
    Ами ако наистина има извънземни,да дойдат на земята.Тъкмо ще стане по-интересно,пък и те ще се държат като хора за разлика от нас!