Last news in Fakti

5 Ноември, 2017 05:46 12 868 1

Познавате ли ги? Бъзак, трънки и глогинки – 3 впечатляващи родни билки

  • бъзак-
  • трънки-
  • глогинки-
  • лечебни растения-
  • здраве-
  • билки

Ако се чудите как да подобрите имунитета си и да се погрижите по оптимален начин за своето сърце, ето нашите две предложения за вас: спрете се на билките черен бъз (бъзак) и глог, които растат във всички краища на България. Местният им характер е първото нещо, което ви гарантира добри резултати и благоприятни ефекти върху организма ви при употребата им, но има още няколко неща, които е добре да знаете за тези чудни растения.

Чудото черен бъз

Сиропът от черен бъз по рецепта на лечителя Петър Димков е прочут със здравословните си качества, защото бъзакът е смятан за “най-силният имуностимулатор” сред родните растения и треви. Приема се профилактично по една чаена лъжичка сутрин на гладно, в продължение на 30-40 дни и е особено подходящ в студените месеци, наесен и напролет.

Черните плодчета са богати на биофлавоноиди, антиоксиданти (успешно борещи се с раковите клетки), пектин, целулоза, витамини, минерали, макро- и микромикроелементи, включително калций, цинк и селен (особено богати са на желязо, което ги прави мощен енергиен тоник), много значително количество витамин С, противовъзпалителни вещества и др.

Бъзакът е изключителен имуностимулатор, подходящ както за деца, така и за възрастни. Помага при чести инфекции на горните дихателни пътища, проблеми с храносмилателната система (гастрит, колит, язва), нарушено усвояване на приеманата храна, дефицит на витамини и минерали, анемия, ендокринни смущения, включително диабетна болест, при онкозаболявания и след интоксикация от лъче- и химиотерапия.

Див глог за здраво сърце и спокоен сън

Глогът е една от най-популярните традиционни билки у нас, но като че ли в модерните времена сме забравили за нея. Червените плодчета на глога са колкото красиви, толкова и полезни. Растението е познато на народната медицина от хилядолетия.Вижте няколко факта, които ще ви помогнат да се убедите в ползите от употребата на глога и глоговите продукти.

В България глогът се използва най-често под формата на чай, тинктура, сироп или компот. В Китай се произвежда мармалад от глог, по подобие на нашия шипков мармалад, както и дъвчащи бонбони, сладък чипс и др.

Цветовете и плодчетата на глога са изключително полезни за сърдечната дейност — грижат се за здравето на сърдечния мускул и правилния сърдечен ритъм, но имат и благоприятно влияние върху периферните, коронарните и мозъчните кръвоносни съдове.

Заради богатството на веществото проантоционид, антиоксиданти, витамин С, каротин, танини, флавоноиди и др. полезни елементи, глогът подпомага сърдечната функция (проантоционидът засилва оросяването и снабдяването на сърцето с кислород), кръвообращението (което го прави много подходящ за хора със студени ръце и крака) и нервната система (поради това се препоръчва при нарушения на съня).

Бодливите трънки

Трънката незаслужено се пренебрегва от съвременните българи, а много от тях дори не подозират за съществуването на това растение.Плодовете и цветовете на този непретенциозен бодлив храст са са изключително полезни и имат множество лечебни свойства.

Корените, кората, клонките, листата, цветовете и, разбира се, плодовете на този дървесен храст крият у себе си лечебни свойства. Те имат очистителни, затягащи, пречистващи, потогонни, слабителни, дезинфектиращи и диуретични свойства и са много полезни за стомаха.

Цветовете на трънката имат потогонно, пикочогонно, успокояващо и очистително действие. Листата имат противовъзпалително действие при възпаления на бъбреците и пикочния мехур. Плодовете имат кръвопречистващо и запичащо действие.

Малките сини трънки имат приятен стипчивия си вкус, могат да се използват както в сурово състояние, добре узрели, така и изсушени. От суровите плодове се правят сладка, сиропи, вино и имат силно тонизиращо действие за целия организъм. Изследвания, правени в Япония, са доказали тяхното противовъзпалително и противораково действие.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    Благодаря за статията
    хареса ми