4 283 14

Ето я и основната причина за разводите

Жените по-често са тези, които правят първата крачка

Ето я и основната причина за разводите
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Основната причина, която стои в основата на повечето разводи, се оказа доста прозаична. Според екип изследователи от Мичиганския университет в САЩ, голяма част от браковете приключват заради нежеланието на мъжете да променят поведението си и недостатъчните усилия, които влагат, за да поддържат добри отношения със съпругата си.

Според прочването, жените по-трудно издържат на напрежението, което постепенно се трупа и расте, през годините на съвместно съжителство. Ето защо представителките на нежния пол искат развод два пъти по-често, от мъжете.

В продължение на 16 години, учените наблюдавали отношенията мржду съпрузи в 355 женени двойки. С тях били проведени няколко интервюта — през първия месец от съвместния им живот, а след това през втората, третата, четвъртата, седмата и 16-ата година.

Резултатите показали, че съпругите по-често говорят за напрежение в отношенията, в сравнение с техните половинки.

При някои от двойките дори се оказало, че мъжете били доволни от връзката и отношенията, които имат с брачната си половинка, за разлика от техните съпруги, които изпитвали силна неудовлетвореност и раздразнение.

Учените твърдят, че в повечето случаи, подобни ситуации означават наближаващ развод.

За 16-те години, през които учените провеждали своето проучване, около 40% от наблюдаваните двойки се развели.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Борис.БГ
  Отговор
  1 16:44  06.11.17
  Имали Пари,или не,това е
 • Трифонов
  Отговор
  2 16:55  06.11.17
  Причината за разводите, както и за все по-често наблюдаваното предпочитание на двойките да не сключват брак помежду си, за да могат по-лесно да прекратят отношенията си, когато станат непоносими, е обстоятелството, което човечеството вече повече от две хилядолетия, упорито отказва да признае - мъжете и жените са напълно несъвместими помежду си. На база пол, се наблюдават абсолютно непреодолими различия в мирогледа, ценностната система, духовните и физиологическите потребности на индивидите. Или иначе казано, точно както повечето бозайници, така и хората, независимо от разумността си, са полигамен биологичен вид, при който мъжкият индивид не е създаден, за да брани женският и своите наследници. В природата, единствените периоди, в които мъжките и женските контактуват помежду си, са размножителните. След това се разделят и женската сама отглежда малките. Другата възможност е глутницата (прайдът; стадото), където винаги се наблюдават множество женски и един Алфа мъжкар, чиято роля е главно да се грижи за обезпечаването на чифтосването си с женските. Прогонването на други мъжки, погрешно се приема за "бранене на стадото". Единственото, което брани Алфа мъжкарят, е правото си да се чифтосва с всички женски.
 • Трифонов
  Отговор
  3 16:56  06.11.17
  ...Което гарантира, че поколението ще е на този мъжки, който е най-силен и приспособим. Което гарантира на това поколение повече шансове за оцеляване. Други идеи природата не е имала и по отношение на хората. Институцията на брака, особено в християнската религия, както и на моногамността, като цяло, е изкуствено създадена категория, чиято цел е да държи хората, като заложници на система от предразсъдъци и догми, за да могат по-лесно да бъдат държани в подчинение и зависимост... от една институция, създадена и подкрепяна от Държавата. Т.е. в подчинение на тези, които имат властта в дадения момент. Целта на човешкия живот е интелектуално осъвършенстване и духовно израстване. Личното щастие не е цел, но е необходима предпоставка за това. Един емоционално и сексуално потиснат индивид, не може да постигне никакво интелектуално осъвършенстване или духовно израстване. А те са в основата на прогреса... или липсата му. Т.е. религиите и главно най-влиятелните от тях, са основната пречка пред научно-техническия прогрес на човечеството. Те заплашват самото му бъдеще, защото днес ние не сме готови да напуснем планетата и да се заселим другаде и всеки ден би могъл да е последният за човека. Затова трябва да се отървем от оковите на религиите. Едва тогава ще освободим духа си и ще постигнем всичко, на което е способен човешкият интелект!!!

  Коментиран от #5

 • Morgoth
  Отговор
  4 17:01  06.11.17
  "голяма част от браковете приключват заради нежеланието на мъжете да променят поведението" - а не защото жените са си взели мъж чието поведение не им харесва. Браво, много научно!

 • Morgoth
  Отговор
  5 17:10  06.11.17

  До коментар #3 от "Трифонов":

  Добре де, представи си, че сме като тревопасните и алфата, в нашият случай човек с много пари си прави харем от толкова жени колкото успее да събере. На него цялата работа ще бъде да си пази гърба, а на останалите да забият нож в този гръб за да сложат ръка на жените. Кой тогава ще има време за интелектуално усъвършенстване и духовно израстване? Гейовете ли? Или жените, превърнати в безправна собственст?
 • Борис
  Отговор
  6 20:29  06.11.17
  Пари да има.
 • FUCK OF
  Отговор
  7 05:43  07.11.17
  БРАКЪТ Е ОПИТ НА ДВАМА ДУШИ ЗАЕДНО ДА СЕ СПРАВЯТ С ПРОБЛЕМИТЕ,КОИТО НИКОГА НЕ БИХА ИМАЛИ АКО БЯХА ПООТДЕЛНО.....ТОВА Е...... ПЪК И КАКВОТО И ДА ВИ ГОВОРЯТ,ДА ЗНАЕТЕ,ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ....
 • qqqqq
  Отговор
  8 09:26  07.11.17
  Жените са алчни същества, като им стегнеш кранчето, изчезват. Заплатата на жената е неприкосновенна, на мъжът е обща.
 • хтпхтп
  Отговор
  9 12:57  07.11.17
  как така да си променят поведението , от къде на къде , хахаха еми дай роби да станат
 • Патил
  Отговор
  10 14:02  07.11.17
  Най-точно са го казали № 1 и № 9. Точно затова се разведох - животното не даваше стотинка за издръжката и искаше заплатата в деня на получаването барабар с бележката. Никога не давайте на тези боклуци повече пари, отколкото е делът ви в издръжката на семейството. А той трябва да съответства на доходите на всеки един и да е съобразен с единствено с периода на майчинство. Нищо повече не дължите, щом правата са равни и от кифли по офисите и учрежденията мъж работа не може да хване. Цял живот взимат пари за безделничество и влачат от мъжете, докато ги уморят. Милост от скотове не чакайте!
 • Зорлем
  Отговор
  11 17:54  07.11.17
  Основната причина за развода е брака. Без брак - няма развод, нали?
 • Кака Гинка
  Отговор
  12 23:27  07.11.17
  Основната причина е разпадането на духовните ценности.Когато човек се превърне в егоист и консуматор,той мисли само за собственото си удобство и не е склонен да споделя нищо с никого - съжителството с друг човек се превръща в бреме и тежест.Много по-лесно и удобно е да мислиш само за себе си;тогава се появяват гениални индивиди (като коментиралия по-горе г-н Трифонов), които живеят в глутници,стада и прайдове и обясняват "научно" защо не трябва да има брак.Аз явно съм от глупавите,защото съм омъжена за един и същи мъж почти 33 години и все още не мога да му открия достатъчно голям кусур,та да се разведа...

  Коментиран от #13, #14

 • БАЙ МИЛЕ
  Отговор
  13 03:21  08.11.17

  До коментар #12 от "Кака Гинка":

  ОТЛИЧНО !!!! БЛАЗЕ ВИ С ТАКЪВ СЪПРУГ И МЪЖ,НО КОЛКО СА ЩАСТЛИВИТЕ БРАКОВЕ В ДНЕШНО ВРЕМЕ..?
 • goni
  Отговор
  14 11:01  09.11.17

  До коментар #12 от "Кака Гинка":

  Абе, Гинче права си! Ама, както "духовните ценности", така и брака в най-скоро време ще са напълно в небитието! Не ми харесва, ама е факт! Жалко! Такива като твойто семейство ще стават все по-малко! Наскоро прочетох че 50% от домакинствата в Дания се състоят от 1 човек! Е! Ние малко изоставаме, но поне в това отношение смятам че бързо ще ги догоним!:)

Напиши коментар:


Публикувай