1 783 2

128-годишен скакалец "скача" в картина на Ван Гог

На насекомото се натъкнала кураторка в музей в Канзас

Милена Трачева

В картината на Ван Гог "Маслинови дървета", нарисувана от великия художник през 1889 г., бе намерено необичайно допълнение, което през всички тези години е "обитавало" незабелязано творбата. Става дума за скакалец, инкрустиран в боята

Кураторите в музея на изкуствата "Нелсън-Аткинс" в Канзас Сити заявиха, че открили мъртвото насекомо по време на сканирането на картината, която щяла да влезе в каталог на френската колекция, намираща се в музея.

Останките на 128-годишното насекомо били открити от кураторката Мери Шафър, която разглеждала под лупа платното, пише британският вестник Guardian.

Скакалецът обаче, не бил съвсем цял - липсвала коремната му част. В боята около него също липсвали следи от движение, което означава, че той е бил вече мъртъв, когато четката на великия художник го е запечатала върху платното.

"Ван Гог е работил на открито сред природата и е трябвало да се справя с ветровете, праха, мухите и скакалците", обясни кураторката.

"Забавното в това откритие е, че можем да си измислим какви ли не истории за това как насекомото се е озовало в боята", каза кураторката, която е много любопитна дали скакалецът може да се изследва, за да се установи през кой сезон Ван Гог е нарисувал картината.

Великият художник се самоубива около година, след като завършва "Маслинови дървета" в Сен Реми във Франция. В писмо от 1885 година до брат си Тео той описва трудностите при работа сред природата.

Кураторката Мери Шафър изтъкна, че обстойното изследване на намереното в картината насекомо ще помогне на историците да установят в кой точно сезон е било нарисувано произведението на Ван Гог.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ezio
  Отговор
  1 16:49  09.11.17
  що се занимавате с глупости.

  Коментиран от #2

 • вЕрно бе
  Отговор
  2 21:22  09.11.17

  До коментар #1 от "Ezio":

  Да ве що не ти пуснат един клип от Пайнър ми те занимават с тая култура ???

Напиши коментар:


Публикувай