1 515 0

6 причини да наблегнете на цвеклото

Червеното цвекло е пълно с витамини и полезни химични елементи

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Червеното цвекло е пълно с витамини от група В, както и с желязо, мед, магнезий, калций и фибри, така че да осигури истински здравословен прилив на полезни вещества към тялото. Просто нямате причина да го пренебрегвате.

Освен корена и листата са много полезни. Не ги изхвърляйте, защото са също толкова полезни и вкусни като корена. Добавете по-малките крехки и свежи листа към салатата, задушете ги с малко зехтин и чесън самостоятелно или с други зеленчуци, или ги забъркайте на омлет — стават еднакво вкусни.

Любопитен факт за червеното цвекло е, че през 1747 г. берлинският химик Андреас Зигисмунд Маркграф открива начин, по който да произвежда захар от червеното цвекло. Днес около 20% от захарта в световен мащаб се извлича от цвекло. Но нека този факт не ви заблуждава — червеното цвекло е един от най-полезните зеленчуци, за които може да се сетите. В доказателство — имаме поне шест причини.

НАМАЛЯВА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ
Цвеклото съдържа естествени нитрати, които след храносмилане се превръщат в нитрична киселина, която помага на кръвоносните съдове да се отпуснат, благоприятства потока на кръвта и в крайна сметка води до понижаването на кръвното налягане. Едно изследване от 2012 г. например открива, че няколко часа след пиенето на сок от цвекло, кръвното налягане на участниците е спаднало с 4-5 пункта.

БОРИ СЕ С РАКА
Яркият червено-лилав цвят на цвеклото е следствие на съдържащия се в него фитунутриент беталаин, който има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. А според едно изследване, публикувано през 2013 г., открива, че беталаинът изпълнява превантивна функция при рак на панкреаса, гърдите и простатата.

ПРОЧИСТВА ОРГАНИЗМА
Беталаинът също така има и детоксикиращи свойства, като се бори с токсините в тялото и спомага за извеждането на остатъчните вредни вещества от организма, като по този начин прочиства черния дроб и кръвта. А съдържащият се в цвеклото манган допълнително подсилва имунната система и се грижи за правилното функциониране на черния дроб и бъбреците.

ДЕЙСТВА ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНО
Възпалителните процеси са част от реакцията на имунната система срещу заболяванията, и могат да доведат до проблеми в различни части на тялото. Цвеклото се бори с възпалителните процеси, като помага за защитата на клетките от увреждащия ги стрес. А съдържащите се в него фибри увеличават нивата на ензимите с антиоксидантни свойства и тези на белите кръвни телца, като по този начин спомагат за откриването и борбата с чужди болестотворни клетки.

ПОВИШАВА ИЗДРЪЖЛИВОСТТА
Следващия път преди тренировка най-добре да заложите на меню с лилав цвят, защото естествените нитрати в цвеклото повишават физическата издръжливост. Само дето трябва по-голямо количество — около 3-5 средно големи глави цвекло, за да усетите въздействието. Но за щастие, сокът от цвекло идва точно на място тук — в едно изследване от 2015 г. издръжливостта на колоездачи, пили сок от цвекло, се увеличила с 15%.

ПОДОБРЯВА ЗРЕНИЕТО
Зелените части на цвеклото съдържат много повече желязо от спанака, както и високи количества от полезните за очите картеноиди, лутеин и бета-каротен. Целият този коктейл работи в полза на зрението, плюс това може да намали риска от макулна дегенерация и заболявания на ретината в напреднала възраст.Напиши коментар:


Публикувай