Last news in Fakti

13 Ноември, 2017 11:30 1 353 0

Притча: Как да разпознаеш най-скъпото за човека

  • притча-
  • урок-
  • мъдрост-
  • съвет-
  • учител-
  • ученик-
  • сделка-
  • успех-
  • живот-
  • пари-
  • къща
Притча: Как да разпознаеш най-скъпото за човека - 1

Рой редовно си правил обиколки из улиците и така често се отбивал при един възрастен господин, който живеел в неописуемо красиво имение от половин декар, надвиснало над една клисура. Възрастният човек бил живял там през по-голямата част от живота си и обичал гледката пред имението си: старите дървета и потока.

Рой гостувал на стареца веднъж или два пъти седмично, пиели заедно чай, говорили си и се разхождали из градината. Едно от тези посещения обаче било много тъжно. През сълзи старецът споделил, че не е добре със здравето и се налага да продаде прекрасната си къща с градина, за да се премести в старчески дом.

Старецът искал 300 000 долара за имота, който не бил ипотекиран. Спестяванията на Рой по това време били 3 000 долара. Тогава Рой плащал по 500 долара наем и получавал съответната немалка полицейска заплата. Сделката между стареца и изгарящия от желание полицай му се струвала невъзможна... Невъзможна, докато не взел предвид силата на любовта.

Рой си спомнил следните думи: Трябва да се открие кое е онова, което продавачът наистина иска, и да му бъде дадено. След като обмислил всичко много сериозно, Рой най-сетне открил разковничето. Старецът щял най-много да тъгува за разходките им из градината.

Рой измърморил:

- Ако се съгласиш да ми продадеш къщата, обещавам да те вземам един-два пъти месечно в неделя и да те водя тук, в твоята градина, да поседиш и да се разхождаме заедно, както преди.

Старецът се изненадал и се зарадвал. После казал на Рой да напише оферта, каквато сметне за подходяща, и той ще я подпише. Рой предложил всичко което можел. Цената на имота възлизала на 300 000 долара. Първоначалната вноска била 3 000 долара. Продавачът щял да получава по 500 долара месечно до пълното изплащане ипотечната сума от 297 000 долара. Старецът бил толкова щастлив, че като подарък оставил на Рой всичките старинни мебели, които били в къщата, включително и един роял.

Колкото и удивен да бил Рой от тази невероятна финансова победа, от цялата сделка спечелил най-много щастливият старец - любимата си градина, както и връзката, която се била създала между двамата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА