Last news in Fakti

16 Ноември, 2017 10:39 4 789 2

Руини от 3000-годишен замък, намерени в турско езеро (ВИДЕО)

  • замък-
  • руини-
  • турция-
  • езеро ван-
  • провинция битоли-
  • арарат-
  • царство ван-
  • урарту

Каменните останки са открити в най-голямото вулканично езеро в провинция Битоли

Руини от 3000-годишен замък, намерени в турско езеро (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Древни останки от замък, за който се предполага, че датира от времето на цивилизацията Урарту, бе открит от група турски изследователи в езеро, в Източна Турция.

По време на подводни изследвания, на дъното на езерото Ван — най-голямото езеро на територията на страната и второто по големина в Близкия Изток — изследователи от университета "Ван Юзюнку Йъл" неочаквано се натъкнали на руините на крепост, построена преди около 3000 години.

Учените открили уникалните останки на площ от около един квадратен километър, на дълбочина повече от 10 метра.

Крепостта се оказала под вода, защото за последните столетия нивото на езерото, формирало се преди около 600 000 години, е вдигнало нивото си със150 метра.

Цивилизацията Урарту възниква през 9 век пр.н.е. (желязната епоха) и е известно още под имената Арарат или Царство Ван. Завладяно е от Мидия в началото на VI век пр.н.е.

В Стария Завет, книга Битие, се говори за Арарат, като за мястото, където, след потопа остава да лежи Ноевият ковчег.

Тахсин Чейлан, ръководител на екипа, заяви пред турските медии, че никой не е очаквал да намери нещо под водата.

"Археолозите и музейните уредници ни казаха, че там няма нищо, което да открием", добави той.

"Това откритие ще допринесе за развитието на туризма и икономиката на региона", каза още Чейлан, аргументирайки думите си с факта, че броят на желаещите да се гмуркат в езерото Ван се увеличава с всеки изминал ден, откакто е открита находката.

Заедно с руините бил открит и камък, във формата на лъв, за който археологът допълва, че е било истинско чудо да открият толкова малко нещо под водата. "Експертите ще дадат по-точно и детайлно описание на камъка", за да разберем от кога датира и кой го е направил."

Същите останки, само преди 2 години, са се намирали на сушата. През последните няколко десетилития нивото на водата в езерото Ван варира значително, като ту се покачва, ту се отдръпва. През 2015 г. водите на езерото се отръпват значително и останките от замъка са на сушата. По онова време обаче, никой не ги е изследвал толкова детайлно, колкото при сегашното им повторно откриване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    9 3 Отговор
    Няма страшно- и този архитектурен паметник на културата и цивилизацията ще бъде разрушен под вещото ръководство на ислямиста ердухан, неговата ислямска нова “цивилизация“ и курса на турция към исляма...Дано останат поне снимки от проучванията на турските археолози, защото след година -две същите археолози може да бъдат набедени за гюленисти, хвърлени в затворите, а откритието им- изличено от археологическите архиви...

    Коментиран от #2

  • 2 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Ти пък..човека реставрира манастири,църкви без значение дали са християнски ...а да си видяла в европейска България да се реставрира ислямски паметник???