2 205 1

Имаме силен съюзник в борбата срещу деменцията

Благодарение на голямото количество специфични антиоксиданти

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Скромните гъби — по-специално манатарките — могат да се окажат мощен съюзник в борбата срещу деменцията и болестта на Алцхаймер, пише британският вестник Daily Express, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Способността на гъбите да противодействат на стареенето на мозъка и съответно да забавят и дори да предотвратяват развитието на невродегенеративни заболявания, се дължи на голямото количество специфични антиоксиданти в тях — ерготионеин и глутатион.

Настоящото проучване, проведено от университета на Пенсилвания, потвърждава резултатите от предишно изследване на малайзийски специалисти. По-рано тази година те установиха, че гъбите съдържат съединения с противовъзпалителни свойства. Известно е, че възпалителните процеси имат влияние върху заболявания като деменцията.

Изследванията обясняват защо в страни като Италия и Франция, в чиято традиционна кухня гъбите присъстват в изобилие, случаите на невродегенеративни заболявания са по-малко. В САЩ хората консумират по-малко антиоксиданти, в резултат на което по-често страдат от болести като деменция.

Авторите на новото проучване са изследвали 13 вида гъби и са установили, че най-големи количества ерготионеин и глутатион съдържат манатарките.

Количеството им в печурките е по-малко, но остава по-високо в сравнение с други съдържащи антиоксиданти храни.

Специалистите допълват, че термичната обработка на гъбите не оказва съществено влияние върху нивата на антиоксидантите в тях.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Манна Тарка
    Отговор
    1 12:16  19.11.17
    Давайте, да ядеме манатарки! Тогава не само Алцхаймер ще избяга от нас!

Напиши коментар:


Публикувай