667 1

Екзопланета може да има атмосфера подобна на земната

55 Cancri e се намира само на 40 светлинни години от Земята

Снимка: НАСА
Снимка: НАСА
Милена Трачева

Екзопланета, два пъти по-голяма от Земята, която учените отдавна наблюдават, може би има атмосфера, подобна на тази на Земята, съобщиха от НАСА.

Това е вторият път, в който учените заговарят за планетата, обозначена като 55 Cancri e и наречена с гръмкото прозвище Супер Земя.

При първото наблюдение над планетата учените предполагаха, че на повърхността ѝ текат потоци от лава, тъй като орбитата ѝ е разположена много близо до нейната звезда. Освен това 55 Cancri e е обърната към своето слънце само с едната си страна, затова на едната ѝ страна е винаги ден, а на другата вечна нощ.

Тези констатации бяха направени през 2016 г. въз основа на данните, събрани с помощта на космическия телескоп "Spitzer Space NASA".

Подробен анализ на същите данни, сега кара учените да смятат, че планетата също така има атмосфера, много близка до тази на Земята, но с малко по-голяма плътност. Според данните, атмосферата на Супер Земята може би съдържа съставки като азот, вода и дори кислород. И макар това да звучи обещаващо, учените казват, че на тази планета няма шансове да се зароди живот, защото температурата на повърхността ѝ, откъм тъмната страна, достига до около 1400 градуса по Целзий, а на светлата до около 2300 градуса по Целзий.

Наличието на атмосфера също така променя представата за движението на лавата, за която учените първоначално смятаха, че тече на повърхността.

Учените предположиха, че лавата се излива свободно в езера откъм светлата страна и се придвижва по-трудно в зоната на вечен мрак — поради по-ниските температури.

"Ако на планетата има лава, би трябвало тя да покрива цялата планета,
но е скрита под дебелия атмосферен слой", коментира астрономът Реню Ху, който работи в лабораторията на НАСА в Пасадена.

При модел, отчитащ наличието на атмосфера, радиацията на звездата би трябвало да "струи" около планетата и да се отразява обратно в пространството. Ето защо тъмната страна на планетата не би била толкова "студена", колкото се предполагаше.

Разликата между температурите на дневната и на нощната страни би трябвало да е по-голяма, ако планетата няма атмосфера.

Астрономите забелязали планетата 55 Cancri e за пръв път през 2013 г., използвайки камера, специално проектирана за наблюдение на инфрачервена светлина, която е невидима за човешките очи.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гост
    Отговор
    1 19:23  17.11.17
    Глупости на таркалета. Как разбраха всичко това като е на м..ната си!

Напиши коментар:


Публикувай