1 328 1

Нещата от ежедневието, които са опасни за домашния любимец

Събина Андреева

Отговорностите към домашния любимец не се изчерпват с храненето и разходките. Първото нещо, което трябва да направите е да обезопасите дома за кучето или котката. В този списък ви показваме нещата, които дори не сте подозирали, че може да са опасни за най-добрия приятел на човека.
1. Пица


Някои неща, които вървят на пицата за вас, не са съвсем подходящи за кучето – чесън, лук, сирене. Някои видове сирене не са проблемни за любимците, но тези използвани в пицата са много богати на лактоза, която е вредна за тях. Содата в тестото за пица също не е полезно за животните.

2. Лекарства
Има дълъг списък с медикаменти, които са изключително опасни за четирикракото приятелче. Онези, които съдържат ацетаминофен, като в Парацетамола и аналгетиците, са фатални. Те увреждат черния дроб на кучето или котката и могат да доведат до фатален край.

3. Шоколад, кафе, кофеин


Чаша кафе или парченце шоколад може да са страхотни за вас, но са фатални за домашния любимец. Всички тези продукти съдържат субстанция, наречена метилксантин, а тя е отровна за четириногите. Може да предизвика конвулсии, повръщане или дори смърт. Ако забележите някои от тези симптоми, незабавно се свържете с ветеринар.

4. Грозде и стафиди
Тези вкусни за хората продукти са много токсични за любимците. Дори и няколко стафиди могат да предизвикат гърчове, повръщане, срив на бъбреците, летаргия. Пазете ги далеч от кучетата и котките.
5. Алкохол
Ако обичате домашния си любимец, не му позволявайте да се допира до алкохол. Той му носи същата вреда на бъбреците и черния дроб, каквато и на хората, но много по-бързо. Може да доведе и до фатални последствия.
6. Чесън и лук


Те могат да доведат до стомашни раздразнения и увреждане на червените кръвни клетки, а от там и до анемия.
7. Инсектициди
Тези опасни субстанции са много опасни за домашните любимци. Техните съставки причиняват припадъци, хронична анорексия, заболявания на мускулите, които могат да траят седмици.
8. Монети и метали
Някои метали и монети могат да бъдат погълнати без да навредят на кучето, но не и онези от цинк. Ако предмета стигне до стомаха, цинкът се разтваря, което му позволява да попадне в кръвоносната система и да навреди на черния дроб или бъбреците, а дори и да доведе до спиране на сърцето.
9. Почистващи продукти
Обезмаслители, концентрирани препарати за почистване на тоалетната, веро или дезинфектанти. Тези продукти причиняват химически изгаряния, ако се допрат до кожата или козината. Последствията могат да варират от силна треска и лигавене до сълзене и летаргия. Затваряйте добре шкафчетата за почистващи продукти.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 00:54  18.11.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай