953 0

Цветето, което се преструва на гъба

Поо този начин то привлича насекомите, които разнасят прашеца му

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Цветовете на японското стайно растение аспидистра (Aspidistra elatior) много наподобяват гъби и миришат почти по същия начин.

Ново изследване, публикувано в списание Ecology, от ботаници от Университета в Кобе, доказва, че именно тази тяхна форма и миризма им позволява, с измама, да привличат малки насекоми, които да пренасят и разпръскват прашеца им.

Тревистото растение се среща в южната част на японския архипелаг, на остров Курошима. Цветовете на аспидистрата са червеникавовиолетови и месести. Те цъфтят много близо до земята и често са покрити с листа, а по форма и мирис много приличат на плодното тяло на гъба.

Малките двукрили насекоми често вземат цветовете на растението за гъби, които са в основата на тяхната диета и кацат върху венчелистчетата. Така поленът пада върху телата на мушиците, които прелитайки от цвят на цвят, опрашват аспидистрата.

Всъщност, не всички цъфтящи растения се опрашват от насекоми. Прашецът на някои видове банани например се разпространява от прилепи, а растенията от рода Banksia се опрашват от опосуми.

Преди да бъде публикувано това изследване, към тези растения спадаше и аспидистрата. Учените смятаха, че нейният прашец се разнася от голи охлюви. Тази теория бе подкрепена от множество наблюдения върху растението, пренесено в Европа. Всички тези констатации обаче, са направени далеч от естествения ареал на аспидистрата, което ги поставя под съмнение.

През 2009 г. бе публикуван доклад, че цветовете на аспидистрата привличат дребните насекоми, които обикновено се хранят с гъби, но нямаше достатъчно наблюдения върху това, до днес.

Снимка: Kobe University

Япония


Напиши коментар:


Публикувай