5 253 7

11 обикновени неща, които могат да ви вкарат в затвора в някои държави

Събина Андреева

Някои от нещата, които правим всеки ден може да бъдат напълно забранени в други държави, затова внимателно проучвайте културата на държавата, към която сте се насочили, преди да я посетите. Тук сме изброили няколко примера, някои, от които доста налудничави:
1. Дъвченето на дъвка
Улиците на Сингапур са уникално чисти, а броят закони, които се отнасят до това, помагат много. Те имат ужасни глоби за замърсяване и пушене на публични места. А продаването на дъвки в страната е забранено – може да ви глобят, ако се опитате да внесете дъвки в страната. Само някои дъвки, най-често използвани с медицински цели, са позволени и то в аптеките.
2. Носенето на неподходящи дрехи
В много мюсюлмански страни трябва да се обличате скромно, за да не привлечете нежелано внимание, особено ако сте жена. Дрехите трябва да прикриват върха на ръцете и краката, трябва да бъдат свободни, а бельото трябва да бъде скрито. Иран и Саудитска Арабия изискват жените да покриват напълно ръцете и краката си, както и да носят шал за глава. В Иран, ако не следвате дрескода, най-голямото наказание е да ви накарат да се приведете в изисквания вид. Но в Саудитска Арабия това може да доведе до затвор.
3. Спиране на магистралата
Забранено е да ви свърши горивото на магистралата в Германия. Нямате право да спирате по каквато и да е причина. Да вървите по магистралата пък е направо абсурдно. Всички тези неща ще ви струват солена глоба, а може и да застрашат живота ви.
4. Да отсечете кактус
Някои растения в Аризона, САЩ са защитени от закона. Ако ги отсечете, това се счита за кражба и може да ви коства няколко години в затвора. Кражбата на кактуси е често срещано престъпление, а на един кактус му трябват десетки години, за да израсте, затова и мерките срещу престъпната дейност са толкова затегнати.
5. Тичане
Тичането в групи е незаконно в източноафриканската страна Бурунди, защото се смятало, че така хората организират бунтове срещу властта. Може да тичате сами, но двама или повече души се смятат за група. Някои хора отиват в затвора за това.
6. Съвместно съжителство без брак
В ОАЕ има стриктен закон, който забранява на хората да живеят заедно преди брака. Ако нарушите този закон, полицията ще нахлуе в дома ви и ще ви затвори. Не може да останете и в хотел с половинката си, ако не представите брачно свидетелство.
7. Свети Валентин
Саудитска Арабия и Пакистан забраняват празнуването на деня на влюбените, защото е срещу мюсюлманските традиции и разсейва хората от любовта към Бог. Картичките за Свети Валентин, рекламите и поздравите са стриктно забранени и се наказват с арест. В 4 града в Индонезия са се провеждали протести срещу тази забрана.
8. Публични прояви на привличане
Целувките на обществено място могат да ви вкарат в беля в Иран, ОАЕ, Катар, Пакистан и Оман. На тези места се смята, че е неприемливо и се наказва с глоби и затвор. Отбягвайте да правите това и в Индия, Индонезия и Тайланд.
9. Хранене на обществено място
През свещения месец на Рамадан, на мюсюлманите не им е позволено да се хранят и да пият през деня. В ОАЕ човек, който се храни и пие на обществено място през деня, може да бъде наказан с глоба, дори и да не е мюсюлманин.
10. Обида срещу властта
Избягвайте да говорите обидно срещу Краля, когато сте в Тайланд. Кралят се почита по начин, който западните култури не могат да разберат. Определението за обида не е напълно ясно, така че дори и изтърването или настъпването на монета с лика на Краля може да ви заведе в затвора.
11. Консумацията на алкохол
Алкохолът е срещу мюсюлманските принципи, така че внимавайте, когато посещавате мюсюлманските страни. В Саудитска Арабия е напълно незаконен. Багажът на туристите се проверява на летището. Невъзможно е да купите алкохол в страната. Ако ви хванат да пиете, ви грози доживотен затвор. Има забрани или ограничения и в Иран, ОАЕ, Кувейт, Либия, Бангладеш, Судан, Йемен, Малдивите и някои части на Индия.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • юрист
  Отговор
  1 20:14  18.11.17
  Абе кой нормален европеец отива НА ЕКСКУРЗИЯ в саудитска арабия, иран, кувейт, либия, судан, йемен? За Малдивите знаем....
 • Кръстонтосец
  Отговор
  2 20:24  18.11.17
  Мюсюлманските закони са според зависи , Общо взето за едни Харем за други Бои на корем

  Коментиран от #4

 • ГОСТ
  Отговор
  3 20:31  18.11.17
  Номер 6 Три пъти съм отсядъл в Дубай в една стая със съпругата ми. Никой не ми е искал никакъв документ
 • Маскарите
  Отговор
  4 20:32  18.11.17

  До коментар #2 от "Кръстонтосец":

  Те и българо-християнските са с два, три, четири и повече аршина.
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  5 00:31  20.11.17
  ТЕ ЗАТОВА ХОРАТА БЯГАТ В АМЕРИКА
 • гост
  Отговор
  6 12:04  21.11.17
  Може да се озаглави: Забраните в ислиямските страни. Отнася се за там и основно за жени и отношения мъж-жена. Значи позволено е да има хареми, позволено е насилието над жени, но не е позволено жената да шофира, да си покаже коляното или врата. После говорете, че исияма е толерантен и справедлив, щом мъжа е нещо, а жената нищо, за каква религия става дума въобще?
 • Кака Гинка
  Отговор
  7 23:23  21.11.17
  Тъкмо се канехме с мъжът ми да отидем за Коледа в Бурунди и да потичаме за здраве,ама при това положение се отказваме - няма да си навличаме беля...

Напиши коментар:


Публикувай