1 480 1

Откриха праха на Буда

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Китайски монаси са открили ковчеже с останките на човек, който е починал преди 2500 години, пише livescience.

Надпис върху находката гласи, че в нея е намерил покой не друг, а самият Буда.

През 2012 г. жителите на малко китайско село по време на ремонт на път открили необичайното ковчеже и статуи на Буда и незабавно съобщили на местни археолози.

В продължение на пет години специалистите извършвали разкопки, изследвали откритите артефакти и едва през 2016 г. публикували научен труд по въпроса. Преди броени дни въпросната статия е преведена на английски и публикувана в сп. „Китайски културни реликви“.

В текста се казва, че учените са открили 260 статуи на Буда и керамично ковчеже с останките на човек, който бил погребан на 22 юни 1013 г. Според надписа останките могат да принадлежат на Буда Гаутама.

„Монасите Юнчжан и Чжмин от Школата Лотос, служещи в храма Манджушри в манастира Лунсин в префектурата Цзинчжоу събраха над 2000 фрагмента на шарира (кристализирани останки след кремиране), зъби и кости на Буда и ги закопаха в залата на храма“, гласи надписът.

В него обаче не става дума за стотиците открити статуи, затова археолозите не са сигурни, че те са били заровени заедно с праха на Буда. Статуите са били малко по-високи от човешки ръст (близо 2 метра).

Археолозите смятат, че фигурите са били създадени в периода на империята Северна Уей (386 — 34 пр. Хр.) и империята Сун (960 — 1279 г.). Колекцията включва статуи на Буда, бодхисатви — хора, стремящи се към просветление, архати — такива, които вече са постигнали просветление и статуи на други божества. Върху някои от тях са открити надписи, възхваляващи Буда.

Що се отнася до човешките останки, то археолозите все още не са напълно уверени в автентичността им, защото в историята е имало достатъчно случаи, когато върху урни с човешки останки са откривани надписи, че в тях е намерил покой Буда.

Преди няколко години например бе съобщено, че от храм в Камбоджа неизвестни са откраднали урна, за която се вярва, че съдържа праха на Буда. Урната е била задигната от будистко светилище в град Удонг. Този прах на Буда в продължение на дълги години се е съхранявал в камбоджанската столица Пномпен. През 2002 г. обаче, крал Нородом Сианук разпоредил урната с праха да бъде преместена в Удонг, древна столица на Камбоджа и място, където се погребват членовете на кралската династия. За това, че притежават частица от мощите на Буда, претендират редица страни.

Съгласно легендата Сидхарта Гаутама, наречен Буда ("Просветленият"), е кремиран след смъртта си. Първоначално прахът му е разделен на 8 части, като всяка една по-късно е разделяна отново и многократно.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • наблюдател
    Отговор
    1 14:00  22.11.17
    Младич е крайния продукт на една кървава комунистическа диктатура. Няма как да не е лично замесен - та той беше главнокомандващ армията на непризнатата Босненска сръбска република, създадена по същия начин по който бяха създадени сепаратиските държавици в Украина. Тепърва ще разберем къкво се случва там, но едва ли е различно. Знам, че това последното ще изкара месния трол с многото IP адреси от дупката му за да ми нацвъка куп минуси, но с това няма да промени фактите.

Напиши коментар:


Публикувай