22 Ноември, 2017 11:30 5 252 0

Притча: Най-красивото сърце

  • притча-
  • урок-
  • съвет-
  • мъдрост-
  • ценно-
  • сърце-
  • близки-
  • любов-
  • обич-
  • риск-
  • чувства
Притча: Най-красивото сърце - 1

Един самоуверен млад мъж застанал в центъра на града, обявявайки на висок глас, че има най-красивото сърце в района. Насъбрала се тълпа и започнала да се любува на прекрасното му сърце. То наистина било много красиво. Нямало белези по него, никакви неравности, нищо. И хората се съгласили с твърдението му - това наистина било най-красивото Сърце, което някога са виждали.
Тогава обаче от някъде се появил един старец и казал:
- Твоето Сърце не притежава красотата на моето!
Насъбралото се множество, заедно с младия мъж погледнали Сърцето на стареца. То биело силно, но цялото било в белези, на места липсвали частички, които били заменени от други, та приличали на кръпки с разръфани краища. На други места парчетата липсвали изцяло и се образували дълбоки бразди. Хората гледали смаяни стареца, как било възможно да твърди, че неговото Сърце било по-хубаво. Младият мъж, като видял в какво състояние е Сърцето на стареца, се разсмял и рекъл:
- Ти май се шегуваш! Как можеш да сравняваш Сърцето си с Моето?! Моето е перфектно, а Твоето е кръпка до кръпка, бразда до бразда...
- Да - отговорил му старецът - Твоето Сърце изглежда прекрасно, но аз и за миг не бих го разменил за Моето. Всеки белег върху Сърцето ми е знак за един човек, на когото съм отдал любовта си. Аз откъсвам по едно парче от Сърцето си и го подарявам. Понякога и на мен ми подаряват късче сърце, което приляга на мястото, от което съм откъснал от моето. Ала нали късчетата не са точно премерени, затова се получават и такива ръбове понякога. Но аз много ценя тези ръбове, те са ми много скъпи, защото ми напомнят за любовта, която делим с този човек. Понякога съм дарявал от моето Сърце без другият да ми е давал от своето. От това са празните бразди, които са останали.
Да даряваш любов означава и да рискуваш. И въпреки, че тези бразди са болезнени, те са останали отворени, за да ми напомнят за любовта, която изпитвам към тези хора. И аз се надявам един ден те да се върнат и да запълнят празните места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА