25 Ноември, 2017 17:47 7 564 12

Какво ще стане ако спрем млякото?

  • мляко-
  • митове-
  • растеж-
  • здраве

Първата храна на всяко човешко същество е млякото – майчино или изкуствено. След това продължаваме да растем с краве мляко. И от малки слушаме колко полезно е то. През последните години обаче доста диетолози, експерти по хранене и дори лекари твърдят, че приемът на мляко и млечни продукти е по-добре да бъде редуциран. Къде е истината и трябва ли да пием мляко или не? Нека митовете бъдат развенчани!

1. По-силни кости
Сред най-големите митове е този – повече мляко, по-здрави кости. Калцият се усвоява от организма, докато сме по-малки, но след една определена възраст като че ли започва да вреди. Изследване, публикувано в Британски медицински журнал, твърди, че високата консумация на мляко увеличава шанса за бедрени фрактури.

2. Без мляко сте подложени на дефицит от калций
Изненадващо, калцият не се съдържа само в млякото и млечните продукти. Достатъчно е да консумирате плодове, зеленолистни зеленчуци, бобови култури, соево или бадемово мляко и ще си подсигурите здрави зъби и кости.

3. Млякото пази стомаха
Детето го боли коремчето? Бутаме му чаша топло мляко. Млякото обаче не решава проблема, а може да го провокира. Напоследък все повече хора страдат от лактозна нетолерантност. Лактозата е захар, открита в млякото, към която може да имате непоносимост и да води до подуване и запек. Лактазата – ензим, отговорен за разграждането на млечните продукти – спира да се произвежда в организма, ако имате непоносимост към лактозата. Така че, докато не спрете да консумирате мляко, коремните ви проблеми няма да изчезнат.

4. По-хубава кожа
Няма никаква връзка между приема на мляко и хубавата кожа. Има маски с мляко, които помагат на косата, скалпа и кожата – но са за външно ползване. в действителност много дерматолози съветват да се откажете от млечни продукти, ако имате проблеми като акне, екземи, зачервявания и т. н.

5. Отслабване
Приемът на по-големи количества мляко води до запек и подут стомах. Няма научни доказателства, че то помага в процеса на отслабване. Даже ако сте на някакъв режим, по-добре се придържайте към соевото или бадемовото мляко.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    34 10 Отговор
    Соята е един от най-вредните храни на тая планета! как може някой да препоръчва соево мляко?

    Коментиран от #6

  • 2 бай Тодор

    19 5 Отговор
    ДРЪН ДРЪН ЯРИНА!
  • 3 112

    32 3 Отговор
    Соя вместо месо, сега соя вместо мляко ... абе я си гледайте работата.
  • 4 ТНТ

    10 6 Отговор
    Вегани: "Млякото е вредно! Съдържа лепило - казеин - и червата се слепват!"
    Техни опоненти: "Ами то и в хляба и всички тестени изделия има лепило - декстрин! И сега какво - камъни ли ще мелим?"
  • 5 Пазарен Либерализатор

    33 2 Отговор
    Значи млекаро, човека с кравите, като насипе още топло млеко в туби от трапезна вода каймака е една педя. После като го подквасим в обема на буркана 1/3 е каймак от горе, гъсто, наситено. Като се разбеснеят чаветата - чаша топло мляко с лъжица мед, след 15 мин спят като пънове, заспивали са пред камината в китеника увити. Като подсиря то става жълто, нещо като синьо сирене, но без плесен. Който твърди, че истинско, пълномаслено мляко, пресно, кисело, кашкавал, сирене е вредно да ходи да яде кашони от био рафта на фантастико.
  • 6 Бесен Язовец

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Соята също е ползна но в малки дози.

    Коментиран от #7

  • 7 Бесен Язовец

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    За тебе овес и трици ще ти се отрази мн.добре
  • 8 Дедо ви Пенчо от Скалица

    29 2 Отговор
    Аз вече съм на 73 и всеки ден изпивам поне литър прясно мляко, а си отиват и 2 кофички кисело. Нямам подут корем или запек, слава Богу не ми се е случвало да пробвам здравината на костите си, но когато вечер ракийката и цигарите са повече, сутрин млякото оправя нещата. Хората са много различни и такива лобистки писания само ме разсмиват. Имам приятел, който не понася мляко и нито е по-здрав, нито по-болен от мен.
    Така че, момчета и момичета яжте и пийте каквото ви харесва и си носете новите дрехи, че животът е ужасно кратък.
    Наздраве!

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Като гост

    2 0 Отговор
    Какво ще стане ако спрем млякото?

    ================================
    Лично аз, когато го спрях, минах на бира.
  • 12 чичо Пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дедо ви Пенчо от Скалица":

    абсолютно те подкрепям - много обичам мляко, но просто не ми понася. Прясно не пия от години, киселото само на таратор с узо лятото. Кашкавала също не ми действа добре...само със сиренето май се разбирам що годе. Яжте каквото ви е кеф и наблюдавайте сигналите на тялото си - то си казва всичко