2 551 10

Кръв от костенурка - истинският еликсир на младостта, на който разчита Дебора?

За лековитите способности на кръвта от костенурки се говори отдавна

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Много от старите хора вярват, че кръвта на костенурките е съставена от множество микроелементи, които влияят благотворно върху човешкото здраве, при това до такава степен, че редовната й консумация може да излекува дори и нелечими болести.

Поводът да си припомним или по-скоро проучим свойствата на този странен лек е скандалното признание, дошло от още по-скандалната фолк певица Дебора, която до скоро бе една от участничките в Big Brother: Most Wanted.

Оказа се, че чалга фурията е сред най-верните почитателки на костенуркова кръв. Миналата година тя направи поразителното признание, че пие кръв от костенурки, за да се предпази от болести и да прогони бръчките.

За пръв път за тайнствения еликсир на младостта тя научила съвсем случайно, когато се сблъскала преди време с жестока бъбречна криза. Тогава прочела, че кръвта от костенурки помагала при многобройни заболявания на различни органи от тялото.

Преди време медиите гръмнаха с новината, че самият Цар Киро (Кирил Рашков) отглеждал костенурки в двора си заради... кръвта им. По време на обиските в дома на ромския престъпен бос, полицията откри 33 влечуги от защитен вид.

От живителната течност на домашните му костенурки пиели всички членове на ромската фамилия. За лековитите свойства на кръвта от сухоземна костенурка семейство Рашкови научили покрай тежкото заболяване на сина на Цар Киро.

Но не само кръвта на тези древни влечуги е на почит сред някои прослойки на обществото ни, както и в кулинарните традиции на някои народи. Месото на костенурките също се консумира. То е сред любимите традиционни ястия на темпераментните бразилци и ястия от него се поднасят по време на карнавалите. Месото от костенурка в Бразилия се смята за свещен деликатес, дар от боговете. Поради богатото съдържание на протеини в костенурковите продукти, за да подсилят организма си, с тях се хранели спортисти от Бразилия, Тайван и Япония.

Според привържениците на пиенето на костенурска кръв, тя има чудотворни свойства и лекува редица заболявания — като се започне от анемия и хемороиди и се стигне до СПИН и левкемия. Не липсват обаче, и противници на тази теория. Те предупреждават, че сляпата вяра в подобни чудотворни свойства може да доведе до обратния ефект и значително да влоши състоянието на самолекуващия се.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бесният язовец на оня с коня (гост)
  Отговор
  1 12:04  27.11.17
  А, такааа, сега ще се появят еколозите!
 • Ангелов (гост)
  Отговор
  2 12:43  27.11.17
  В югоизточна България почти не се срещат защото ги ядат и им пият кръвта. За сметка натова в друг край ги има в изобилие защото се гнусят от тях. Няма да кажа къде, защото и там ще изчезнат.
  Винаги много съм се кефил като срещна костенурка, а за децата си е живо приключение и голяма радост!
 • Бесен Язовец (гост)
  Отговор
  3 13:28  27.11.17
  Точно заради е тия селски простотии сухоземната костенурка е в Червената книга! Пълни глупости
 • Радо (гост)
  Отговор
  4 14:19  27.11.17
  Такава беззащитна и добра животинка!!!...как може такава безсърдечност и жестокост!!!
 • ГОСТ (гост)
  Отговор
  5 15:07  27.11.17
  При Дебора ефекта е обратен ...
 • 6 15:08  27.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • me be re (гост)
  Отговор
  7 15:41  27.11.17
  Не ги яще бре серсеми, при тая Дебора не помага ... не я ли видяхте на какво прилича кога в без грим
 • Прасчо (гост)
  Отговор
  8 18:35  27.11.17
  Баща ми като партизанин е раняван от граната и куршум, изнесли са го с платнище, вадили са парчета от гранатата с бръснарско ножче и са го излекували като са му давали да пие кръв от костенурки.
 • Uflaf (гост)
  Отговор
  9 20:13  27.11.17
  По тях се лепят кърлежи. Влизат в гънките под корубата и не се виждат лесно. Двете животни се раздвижват на пролет почти едновременно . Да им е сладко на кръвопийците и дано се излекуват съвсем.Един път за винаги та повече да не страдат .
 • The TRAPPER (гост)
  Отговор
  10 09:59  29.11.17
  От утре хващам гората.

Напиши коментар:


Публикувай