2 Декември, 2017 22:03 1 995 1

Орторексия - манията за здравословно хранене, която разболява

  • орторексия-
  • храна-
  • хранене-
  • здраве

Хранителното разстройство вече засяга около 200 000 души в България

Орторексия - манията за здравословно хранене, която разболява - 1
Снимка: Shutterstock

"Когато човек започне да отделя прекалено много време, за да обмисля менюто си и да си прави хранителен план. Когато се страхува да влезе в заведение, защото няма да му донесат добра храна, тогава той трябва да се замисли защо е това вманиачаване и веднага трябва да вземе мерки. Всичко това по-късно прераства в зависимост". Така проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диетика, коментира темата за орторексията пред Bulgaria ON AIR.

Това хранително разстройство засяга все повече хора в България - около 200 хил. души. Кога здравословното хранене се трансформира в болно състояние и как да се предпазим от тази мания?

По думите на професора, отказвайки да консумираме мляко, ние можем да си набавим калции от сусамово семе или риба и така няма да има недостиг на нужните за организма ни вещества.

"Ако консумираме риба, ние взимаме всичко необходимо за здравословния начин на живот. Трябва да даваме на децата свободен достъп до всички храни, трябва да имат възможност да си набавят всички хранителни вещества", каза още Байкова.

Според Костадин Георгиев - Калки орторексията се гради на психическа основа.

"Правилното хранене е нещо много полезно, но само тогава, когато не се вманиачаваш. Когато хората са по-млади и нестабилни, по-лесно могат да стигнат до болестно състояние", уточни Калки.

Според него хората искат да живеят здравословно, но в същото време не могат да си намерят зеленчуци, в които да няма нитрати и пестициди.

"За да имаме здрави зъби, ние трябва да ядем храни, които самопочистват зъбната основа. Това са ябълки и моркови", посочи той.

Калки отбеляза, че основният проблем е с какво се храни българинът, което зависи в голяма степен от държавната политика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    12 1 Отговор
    Хапвайте си днес щото утре снимката ви може да се подава от някое дърво. Дедо поп го е казал!