Last news in Fakti

5 Декември, 2017 05:45 3 981 5

8 причини по-често да хапвате риба (плюс един разбулен мит)

  • риба-
  • храна-
  • причини-
  • здравословно-
  • никулден-
  • полезно-
  • хранене

Рибата е безусловна част от здравословния и пълноценен хранителен режим

8 причини по-често да хапвате риба (плюс един разбулен мит) - 1
Снимки: shutterstock

С наближаването на един от важните православни празници – Никулден, повечето хора се сещат, че трябва по-чсто да включват риба в менюто си.

Специалистите по хранене препоръчват поне два пъти седмично да хапвате рибни ястия.

Рибата и рибните продукти дават на организма ни редица полезни и незаменими вещества, които се грижат за доброто ни здраве, външен вид и добро настроение.

За да се убедите, че по-често трябва да посягате към морската храна, ви предлагаме 10 причини в подкрепа на рибните ястия.

Богата е на хранителни вещества
Няма нито един вид риба, която да не е богата на важни хранителни вещества — като протеини и разнообразие от витамини и минерали. Колкото по-мазна е една риба обаче, толкова по-добре, защото получавате високи дози от мастноразтворимия витамин D, чиято липса най-силно усещаме през мрачните и студени дни на зимата. Мазните риби са и с много по-високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са незаменими за правилното функциониране на мозъка и организма като цяло.

8 причини по-често да хапвате риба (плюс един разбулен мит)

Може да намали риска от сърдечен удар и инфаркт
Именно заради високото съдържание на омега-3 в рибата, учените смятат, че редовната й консумация може да подобри здравето на сърцето и да намали риска от сърдечни заболявания. В едно от множеството изследвания по темата, проведено сред 40 000 лекари от САЩ, се установява 15% по-нисък риск от сърдечни заболявания сред тези, които консумират риба поне веднъж седмично.

Може да подобри функцията на мозъка
Не е тайна за никого, че с напредването на възрастта капацитетът на мозъка често намалява. Много изследвания обаче потвърждават връзката между редовната консумация на риба и намаленото увреждане на мозъка вследствие на възрастта. Една от причините може да е свързана със сивата материя в мозъка, тъканта, която свързва невроните, отговорни за обработването на информация и паметта. Изследванията откриват, че хората, които консумират риба веднъж седмично, имат повече сива материя в мозъчните центрове, които регулират емоциите и паметта.

По-щастливи сме с порция риба
Не само защото вкусната и истинска храна ни кара да се чувстваме по-добре. Редовната консумация на риба може да намали риска от поява на депресия — причината отново е в омега-3 мастните киселини, които, освен че имат позитивен ефект върху психичното благосъстояние, могат да подобрят и начина, по който организмът реагира на антидепресантите.

8 причини по-често да хапвате риба (плюс един разбулен мит)

Запълва липсата на слънце
Не е случайно, че мазните риби като сьомгата са ежедневие в храненето на северните народи. Рибата е един от най-богатите източници на витамин D — всъщност само с една порция сьомга си набавяте 100% от необходимата дневна доза.

Грижи се за здравето на очите
Две независими изследвания сред жени в напреднала възраст откриват съответно 42% и 53% по-нисък риск от макулна дегенерация — заболяване, което е основна причина за намаляването на зрението и ослепяването при възрастните.

Спим по-добре
Има много причини за намаленото качество на съня, което е все по-често срещано в напрегнатия съвременен свят. От постоянен стрес до излагането на синя светлина непосредствено преди лягане (като тази от таблета или телефона), но според учените, недостигът на витамин D също може да е водещ фактор. А както вече отбелязахме, малко храни са толкова богати на ценния витамин, както рибата.

Вкусна е и е лесна за приготвяне
Не е нужно да търсите сложни рецепти (трудно и ще намерите такава, що се отнася до рибата). Най-големият й плюс е фактът, че е толкова лесна и бърза за приготвяне — идеална за вечер през седмицата, когато нямате време и сили за губене. Но също така е и изключително вкусна, така че да се превърне в изживяване за всички сетива. Какво по-хубаво?

8 причини по-често да хапвате риба (плюс един разбулен мит)

И за финал: Можем ли да ядем риба и млечни продукти заедно?
Един от най-големите митове в света на храненето — че съвместната консумация на риба и млечни продукти може да доведе до натравяне или появата на стомашно разстройство. Добрата новина е, че няма абсолютно никакви научни доказателства за това. Всъщност, в много кухни съществуват най-различни традиционни рецепти, които използват комбинацията — от печена риба със сметанов сос, през рибен чаудър, до пържен сафрид със сос от кисело мляко, чесън и орехи. Една от причините за появата на мита, е във факта, че и рибата, и млечните продукти са богати на протеини, което може да затрудни храносмилането. Но ако по принцип нямате проблеми със стомаха, няма причини да се притеснявате.

8 причини по-често да хапвате риба (плюс един разбулен мит)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    3 1 Отговор
    Пържено уклейче с биричка е класика.

    Коментиран от #2

  • 2 Анонимен

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Пържено и бира е класика за тумбаците, в каквито са се превърнали вече много български мъже.
    Задушено парче сьомга е 100 пъти за предпочитане пред съмнително пилешко, само че, както и с всичко друго, цените на сьомгата у нас са силно надути от спекулантите.

    Коментиран от #3

  • 3 Мунчо

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    "Силно надути"!? Много меко се изразяваш, възпитан си ...

    Коментиран от #4

  • 4 goni

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мунчо":

    Абре, Мунчо!:) Това е Дама!:) Тя, разбира се много разбира от риба!:) Най-вече от Шарани!:) Колкото до сьомгата там вече нещата са по различни!:) Ама, и там ще се е изучила!:)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.