1 581 0

Как лесно да приготвим коледно греяно вино

Тази ароматна напитка е отлична за уютните и студените зимни дни

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Виното е сред напитките, които неизменно съпътства коледните празници. То присъства на всяка празнична трапеза по цял свят. С настъпването на зимата, все повече се обръщаме към неговите благотворни свойства за отпускане, загряване и лечение.

Изключително популярно за коледните празници е греяното вино. В много западни страни традицията го е превърнала в неделима част от празничната трапеза.

Рецептите за греяно вино са многобройни и разнообразни, според различните предпочитания и вкусове. Една от съставките обаче, е неизменна — червеното вино.

Традиционното греяно вино се приготвя от червено вино, като му се добавят най-различни ароматни подправки, плодове, захар или мед. Сервира се горещо, но може и само приятно загрято.

Най-често използваните подправки за греяно вино са:
- канела
- карамфил
- кардамон
- джинджифил
- ванилия
- черен пипер

Препоръчително е те да са смлени, за да не се налага да прецеждате напитката.

Плодовете, които пасват идеално на греяното вино са:
- ябълки
- лимони
- портокали

А за още по-приятен вкус може да се прибавят орехи и стафиди.

Важно е при приготвянето на виното да не го нагрявате повече от 80 градуса.

Не бива да се забравя, че предварително се загряват само водата и подправките, като се добавя мед и захар. Когато сместа поизстине, към нея се добавя загрятото вино.

Съотношението на водата към виното трябва да е приблизително 200 мл към 1 литър.

Така че насладете се на празниците и се отпуснете с чаша ароматно греяно вино!



Напиши коментар:


Публикувай