1 117 0

7 любопитни факта за родината на Дядо Коледа (ВИДЕО)

Легендарната Лапландия е реално, приказно място, разположео на територията на 4 държави

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Една от най-известните легенди за Дядо Коледа гласи, че добрият старец живее в Лапландия.

В нашето съзнание тя е легендарна страна, откъдето добрият старец започва своето пътешествие към домовете на децата, дарявайки ги с подаръци и изненади. Само в легендите и приказките ли съществува Лапландия или това е реално място, обозначена на географската карта на света?

Областта Лапландия днес се намира на територията на четири държави — Норвегия, Швеция, Финландия и Русия. Столица на областта е град Рованиеми, разположен точно на Полярния кръг.

Населението на областта е около 187 хил. жители, като сред тях са и членовете на местно племе, наречено саами.

Най-развитият отрасъл в областта е отглеждането на елени, така че не е чудно, че в Лапландия живеят много повече елени, отколкото хора. В тази заснежена част на света елените са полудомашни животни. Всеки от тях е маркиран и си има собственик. Но в същото време елените не живеят в домовете на собствениците си, а се скитат свободни. Прибират ги във фермите само в най-студените зимни дни.

Тук се намира шестият по дължина тунел в света. Той е част от европейската магистрала Е69. Открит е през 1999 г. и е дълъг 6.8 км. Наречен е Нордкап и свързва континента с остров Магероя.

Снимки: shutterstock

Във финландската част на Лапландия през 2012 г. се предлагаше едно интересно предизвикателство — разходка с Bentley на лед. За да качиш луксозната кола на замръзнало езеро ти трябват поне 10 000 евро.

Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä е най-дългото наименование в страната на Дядо Коледа. Това е името на блато в района Savukoski, Лапландия във Финландия.

В страната е установен най-големият процент хора с кръвна група АБ.Напиши коментар:


Публикувай