1 Декември, 2017 17:56 1 172 3

Най-малкият касетофон бе построен в жива бактерия (ВИДЕО)

  • жива бактерия-
  • съществува-
  • касетофон-
  • построен-
  • редактиране на гени-
  • crispr/cas-
  • бактериални клетки

Чрез няколко умни молекулярни модификации, изследователите от Медицинския център на Колумбийския университет успели да превърнат естествената бактериална имунна система в записващо устройство за микроскопични данни.

С помощта на системата за редактиране на гени CRISPR/Cas учените са успели "да допълнят" бактериалните клетки с микроскопична записваща система, която да събира данни за околната им среда.

Разработката е описана в статия, публикувана в списание Science.

Учените модифицирали бактерии така, че да реагират на промените на някои фактори на средата — например съдържанието на фруктоза или мед в нея — чрез синтезиране на къси фрагменти от ДНК на плазмидите им*.

Също така CRISPR/Cas системата е модифицирана така, че появата на голям брой такива плазмиди, се записва в библиотеката CRISPR. Ако например медта не е достатъчно, клетката синтезира други плазмиди, които се "съхраняват" в CRISPR, вместо плазмидите, сигнализиращи за наличието на мед.

"Този подход осигурява стабилен запис в продължение на много дни и точната реконструкция на показателите и времето чрез секвениране последователности на CRISPR", — заявиха изследователите. Учените твърдят, че ако пациентът погълне такава бактерия, тя ще може да записва всички промени, които срещне, преминавайки през храносмилателния тракт.

Разработката им полага основите на нов клас технологии, които използват бактериални клетки за всичко - от диагностика на заболявания до мониторинг на околната среда.



*Плазмидът е физически разделен от бактериалната хромозома генетичен елемент, способен да съществува устойчиво и да се реплицира самостоятелно. Плазмидите са малки, кръгови ДНК-молекули, които се срещнат в клетките на бактериите, но не принадлежат към същинската ДНК на бактериалната хромозома.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любопитен

    3 0 Отговор
    Ако забравя къде съм го оставил този касетофон, как да го намеря?

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "любопитен":

    Ще го намерите като си купите голям микроскоп . Това е отговор във ваш стил на зададения въпрос.
  • 3 Патето Яки

    0 0 Отговор
    Като умре клетката и са фмирише кво праим тогиз.