741 0

5 признака, че се стресирате излишно в кухнята

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Това може да се е случвало и на вас, ако сте от хората, които готвят. Намирате си нова любима рецепта, следвате я точно и първия, втория, третия път се получава толкова добре, но когато решавате, че невероятното ви кулинарно творение трябва да бъде опитано и от друг (гости за вечеря например), уж нищо не е по-различно… но ястието ви е пълен провал. Нещо липсва, нещо не е както трябва… но какво? Как е възможно, нали всяка пропорция, всяка последователност е била спазена?

Случва се. Дори най-добрите готвачи имат несполуки в кухнята. Но един неуспешен опит съвсем не е причина за отчаяние или отказ от всякакви бъдещи кулинарни начинания.

Но все пак да се върнем на проваленото ястие. Каква би могла да е причината за това? Може би е случайност, а може би стрес и притеснение от очакваните гости, пред които искате да блеснете с умения...

Ето няколко признака, описани от авторите на сайта farmhopping, според които излишно се стресирате в кухнята:

Очакванията ви са прекалено високи
Толкова много фактори могат да окажат влияние върху крайния резултат от готвенето ви. Всяка глава лук, всяко пиле, всеки домат е различен — от големината, през съдържанието на вода до вкуса. Така че няма как да очаквате един и същи резултат, освен ако не използвате абсолютно едни и същи продукти (което пък е абсолютно невъзможно, особено ако предпочитате истинската храна, която не е отгледана на конвейер — защото природата не признава правите линии и обича разнообразието).

Следвате рецептата прекалено стриктно
Няма нищо лошо в това да обръщате внимание на количествата и последователността, описани в рецептата, но не забравяйте — готвенето не е математика. Вие реагирате спрямо продуктите и процеса, а не обратното. Рецептата може и да казва да печете пържолата по 3 минути на страна, но при вас за това време месото все още да е кърваво червено — защото парчето е малко по-голямо, защото котлонът ви е с леко по-различна температура, защото тиганът ви е с по-дебело дъно. И въобще да не започваме колко точно е голяма една средно голяма глава лук! Когато следвате рецептата, най-важно е да следвате собствения си усет — почувствайте храната, отдайте се на духа на творчество, което предполага готвенето. И в никакъв случай не се отказвайте, дори да претърпите неуспех.

Несигурни сте
Няма значение на кого сервирате храната си — на майка си, на половинката, на приятели, събрани на вечеря — не я слагате на масата с думите “Не ми се получи много добре, но какво да се прави”. Първо, защото извинителният подход изглежда все едно си просите комплимент. Второ, само вие знаете колко добре е било предния път, гостите ви нямат база за сравнение. А трето, понякога това, което ни се струва като неособено добро, за друг е изключително. Страхът и несигурността са най-лошите водачи, не само в кухнята, но и в живота!

Не искате помощ
Няма нищо лошо да поискате помощ, и никой няма да ви възприеме като неудачници в кухнята. Ако помолите някой друг да накъса салата или дори само да сложи чашите и да отвори виното, това ще ви даде ценни минути, които невинаги достигат, особено ако готвите за повече хора и всичко трябва да стане на момента.

Прекалено сте се вглъбили в себе си
Ние сме най-големият си критик. А знаете ли кой не е — нашите гости за вечеря. Колко пъти сте отишли на гости и сте обръщали внимание на малките несъвършенства, вместо да се наслаждавате на приятната компания? А колко пъти някой ви е приготвил ястие и сте били недоволни? Обикновено, когато някой друг е вложил усилия и внимание, дори най-просто нещо става в пъти по-вкусно. Сипете си чаша вино, усмихнете се, и следващия път, когато се напрегнете в кухнята — спокойно, всичко е само в главата ви!Напиши коментар:


Публикувай